ФСБ стверджує, що затримані в Бахчисараї кримські татари нібито входять до «Хізб-ут-Тахрір»

Новини
Фото: Facebook Мумине Салиева

ФСБ стверджує, що затримані в окупованому Криму кримські татари, жителі Бахчисарая нібито входять в осередок організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною і заборонена. Стосовно затриманих порушені кримінальні справи.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ФСБ РФ.

«Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено, що члени терструктури здійснювали антиконституційну діяльність, засновану на доктрині створення так званого «всесвітнього халіфату», руйнування інститутів світського суспільства і спрямовану на повалення насильницьким шляхом чинної влади. Із застосуванням заходів конспірації в ході зборів вони поширювали серед жителів півострова терористичну ідеологію, здійснювали вербування в свої ряди кримських мусульман», – йдеться в повідомленні.

Як стверджується, за місцями проживання затриманих «виявлено та вилучено значну кількість заборонених в Росії пропагандистських матеріалів «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, що використовувалися ними при веденні терористичної діяльності».

Також повідомляється, що слідчими підрозділами органів безпеки щодо затриманих осіб порушені кримінальні справи.

Як повідомлялось, 10 березня в окупованому Криму після обшуків в Бахчисараї і Бахчисарайському районі затримані четверо кримських татар: Амет Сулейманов, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов, яких ФСБ підозрює в нібито участі в діяльності в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в Росії. Крім того, колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який ще в 2018 році виїхав з Криму до Києва, ФСБ підозрює в нібито організації діяльності осередку «Хізб-ут-Тахрір».

Нагадаємо:

  • 11 березня в окупованому Криму в Бахчисараї і Бахчисарайському районі російські силовики провели обшуки в будинках сімох кримських татар: Сейдамета Мустафаєва – стримера «Кримської солідарності», кореспондента інтернет-видання Грани.ру (Бахчисарай), Шукрі Сейтумерова (Бахчисарай), Сейтумера Сейтумерова (Бахчисарай), Рустема Сейтмеметова (Бахчисарай), Амета Сулейманова – активіста «Кримської солідарності» (Бахчисарай), Айдера Сулейманова (Бахчисарайський район, с.Холмовка) і Сейтумера Сейтумеров – екс-активіста «Кримської солідарності» (Бахчисарай), який в 2018 році покинув Крим і переїхав до Києва, де працює ведучим на кримськотатарському телеканалі ATR.
  • Прокуратура АРК і Головне управління Нацполіції в АРК і Севастополя відкрили кримінальне провадження за фактом проведення окупантами незаконних обшуків в будинках кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі, а також кримінальне провадження за фактом незаконного затримання чотирьох кримських татар, мешканців Бахчисараю.