Рада проголосувала за закон про протидію коронавірусу: позбавлення волі і штрафи

Новини

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроєкт №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

«За» проголосували 344 народні депутати.

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

«Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, – карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років».

Законом передбачаються такі норми тимчасового характеру:

– проведення закупівлі товарів, робіт і послуг необхідних для цієї мети без застосування процедур, передбачених ЗУ «Про державні закупівлі»;

– стовідсоткова передоплата за такі товари, роботи і послуги;

– звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, призначених для запобігання виникненню та поширенню коронавірусу;

– контроль з боку Кабінету міністрів щодо цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

  • 16 березня в Чернівецькій області у двох жінок було лабораторно підтверджено COVID-19. Пацієнтки ізольовані, їхній стан стабільний. Проводиться робота із контактними особами.
  • На початку березня в Україні зафіксований перший випадок захворювання коронавірусом. Він діагностований у жителя Чернівців, який повернувся з відпочинку в Італії. Чоловік відчув нездужання 28 лютого, зараження підтвердили в Міністерстві охорони здоров’я 2 березня.
  • 13 березня в Україні зафіксована перша смерть від коронавірусної інфекції COVID-2019. Померла 71-річна мешканка Житомирської області, яка 12 березня була госпіталізована із зафіксованим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19.
  • У Києві зафіксовано два випадки коронавірусу.