У Криму порушено справу проти Чубарова за організацію мітингу біля ВР АРК перед окупацією півострова

Новини
Рефат Чубаров і Сергій Аксенов закликають до спокою учасників мітингів біля ВР АРК 26 лютого 2014 року Фото: Arvydas Shemetas

В окупованому Криму «кримське управління Слідкома РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Чубаров вважає, що окупанти намагаються залякати кримчан перед запланованою Меджлісом на 3 травня ненасильницької акцією – пішого маршу з материкової України в Крим.

Справу порушено за ч.1 ст. 212 КК РФ (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством), повідомляє «Головне слідче управління Слідкому РФ по Республіці Крим і Севастополю».

«Управлінням з розслідування особливо важливих справ встановлено, що 25 лютого 2014 року Чубаров, будучи обізнаним про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступнику Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення у будівлі Верховної Ради і особисто керувати прихильниками «Меджлісу», які брали участь в них», – йдеться в повідомленні.

Як стверджує російський слідком, на виконання доручення Чубарова прихильники Меджлісу «із застосуванням сили, заздалегідь приготованими палицями і дерев’яними палицями спробували відтіснити від будівлі уряду мітингувальників громадян, членів і прихильників політичної партії «Русское единство»».

«В результаті організованих лідером «Меджлісу» масових заворушень було зірвано позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради, не менше 80 кримчанам були заподіяні травми різного ступеня тяжкості, двоє з яких – чоловік і жінка – померли», – заявили в «кримському управлінні Слідкому РФ» .

Сам Чубаров вважає, що порушенням кримінальної справи проти нього російські окупанти намагаються залякати кримчан і учасників запланованої на 3 травня ненасильницької акції – пішого маршу з материкової України в Крим.

«Ясна річ, Москва намагається залякати всіх нас напередодні 3 травня – дати проведення міжнародної мирної ненасильницької акції «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності». Ну і звичайно, «сигнал» всім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і буде протистояти російській агресії і боротися за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом», – написав глава Меджлісу на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомлялось, ініційована Меджлісом кримськотатарського народу міжнародна ненасильницька акція «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності» – мирна хода з материкової України до території окупованого Криму відбудеться 3 травня. Сформований штаб акції.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.