Слідком РФ пред’явив Чубарову звинувачення за «заклики до порушення територіальної цілісності РФ»

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Слідчий комітет РФ в окупованому Криму заочно пред’явив звинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову.

Про це повідомляє сайт комітету.

«Рефата Чубарова притягнуто слідством як обвинуваченого, йому висувається організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством; публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, вчинені з використанням засобів масової інформації; а також публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації (ч.1 ст. 212, ч. 2 ст. 280.1, ч.1 ст.280.1 КК РФ)», – сказано в повідомленні.

У повідомленні говориться про події весни й осені 2015 року, коли Чубаров «в ефірі одного з українських телеканалів висловлював заклики до здійснення екстремістської діяльності проти інтересів Російської Федерації, а також до приєднання Республіки Крим до території України» і «на території Херсонської області України, виступаючи перед громадянами в рамках ним же організованої «продовольчої блокади», знову висловлював заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації».

«Марш гідності», який планували провести 3 травня, перенесли на невизначений час через пандемію COVID-19.

«Нова дата проведення міжнародної ненасильницької акції« Світ проти насильства і окупації. Марш гідності »буде визначена з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні», – повідомив Чубаров.

В окупованому Криму російські силовики вручають застереження кримськотатарським активістам про неприпустимість участі в несанкціонованих акціях у період з 1 по 5 травня. 27 березня такий документ вручили правозахиснику Абдурешиту Джеппарову. На 3 травня Меджліс кримськотатарського народу запланував мирну ненасильницьку акцію – хода «Марш гідності» з материкової частини України на півострів.

Нагадаємо:

  • 6 грудня 2019 року Меджліс кримськотатарського народу виступив з ініціативою проведення мирної ненасильницької акції у вигляді пішої ходи «Марш гідності» з материкової частини України до тимчасово окупованого Росією Криму, щоб допомогти міжнародним організаціям активніше реалізовувати прийняті ними рішення щодо підтримки суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах.
  • Ініційована Меджлісом кримськотатарського народу міжнародна ненасильницька акція «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності» – мирна хода з материкової України до території окупованого Криму відбудеться 3 травня. Сформований штаб акції.