Новий заступник глави МЗС займеться юридичним переслідуванням РФ в міжнародних судах і справами щодо збитих рейсів MH17 і PS752

Новини
Євген Єнін Фото: gp.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що за його ініціативою уряд призначив на посаду заступника глави зовнішньополітичного відомства Євгена Єніна, який раніше, будучи заступником генпрокурора, займався збором і передачею в міжнародні суди доказів порушення Росією міжнародного права.

Про це він написав у Facebook.

«Сьогодні в дипломатію з моєї ініціативи повертається Євген Єнін», – написав Кулеба.

Він зазначив, що Енин буде курирувати справи щодо збитих рейсів MH17 і PS752 в Ірані і справи проти РФ в міжнародних судах. Крім юридичного блоку Енин також буде куруватиме американський та азійський напрями зовнішньої політики і консульську службу. Кулеба доручив Єніну особливо увагу приділити запуску системи «Електронний консул», яка повинна спростити для громадян доступ до послуг.

Кулеба нагадав, що на початку своєї кар’єри Енин майже десять років займався придністровським конфліктом і отримав нагороду «За мужність» третього ступеня: «Це дає йому глибоке розуміння загроз і пасток врегулювання конфліктів, в які не потрібно потрапляти».

У 2016 році дипломат і юрист Енин став заступником Юрія Луценка, який тоді очолив Генпрокуратуру. 26 квітня 2019 року Єніна звільнили з ГПУ.

У 2005-2016 роках він працював в структурі МЗС.

Нагадаємо: 

  • 11 вересня в ЕСПЛ почались перші усні слухання за заявою України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • На слуханнях у ЄСПЛ Росія заперечила усі вимоги скарги України про порушення прав людини у окупованому Криму та визнає свій контроль над півостровом з 18 березня 2014 року.
  • Україна на слуханнях в ЄСПЛ у Страсбурзі наголосила, що Росія порушує права українських громадян в Криму, який є українською територією, протиправно окупованою РФ.
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.