Кримським політв’язням наступного тижня переведуть невеликі виплати – український консул

Новини

Виконувач обов’язків генерального консула України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, побоюючись закриття пенітенціарних установ на тлі поширення COVID-19 у Росії, відвідав 16 політв’язнів із Криму.

Про це він розповів громадському об’єднанню «Кримська солідарність».

Він уточнив, що візити відбувались 14, 15 і 17 квітня. За його словами, зміг побачитися з усіма, крім Арсена Джеппарова, який продовжує перебувати в СІЗО-4 у Шахтах.

«Тож окремо з кожним із п’яти фігурантів «ялтинської групи», усіма фігурантами «другої бахчисарайської групи», а також із Наріманом Мемедеміновим, Олегом Приходьком і Енвером Сейтосмановим обговорили багато тем, відповів хлопцям на більшість запитань. Одні зустрічі тривали 20-30 хвилин, а на інші і півтори години не вистачало», – підкреслив Малишевський.

Він також розповів, що причиною невідкладного відвідування такої великої кількості кримчан у СІЗО Росії за такий короткий термін став COVID-19.

«Не відкидаю, що ГУ ФСВП у Ростовській області і зовсім може закрити для відвідування підвідомчі установи до особливого розпорядження на кілька тижнів або більше. Тобто ні адвокатів, ні родичів і побачень, ні привезених передач, це перспектива найближчого часу», – повідомив консул.

Ситуація із заходами щодо недопущення інфікуванням COVID-19, на думку генконсула України в Ростові-на-Дону, перебуває на контролі адміністрації.

«Звичайно, головне занепокоєння у всіх: як не занести, не пропустити цей вірус в ізолятор. Адже для нього ні високі стіни, ні колючий дріт – не перешкода. На вході мені, як і всім хто входить, виміряли температуру, записали показники, пропуск всіх візитерів дозволено лише в бахилах, масці і рукавичках. Незручно і документи показувати в такому вбранні, і запис розмови вести і розмовляти годину і більше, однак співробітник, який супроводжував мене, щоразу просив натягувати маску, якщо вона в процесі розмови опускалася. Зрозуміло, що головні побоювання адміністрації стосовно самих візитерів: у самому ж ізоляторі все, як на «підводному човні». Якщо вірус прихопить одного, передача іншому – питання часу, чи то співробітник, чи утримуваний. Дехто з хлопців казав, що про стан здоров’я регулярно запитують, охоронці уважні. Такі зміни свідчать про одне: імовірна біда скорочує дистанцію між ними. Ніхто з хлопців на умови утримання, якісь утиски з боку адміністрації не скаржився. Були скарги на здоров’я, окремі серйозні скарги. Ці питання я планую обговорити з керівництвом ізолятора, з яким домовився зустрітися після всіх візитів, вже наступного тижня», – розповів про власний досвід відвідування ізолятора Малишевський.

У Генконсульстві повідомляють про невеликі матеріальні виплати кримським політв’язням, які планують провести наступного тижня. «Сім’ї вже проінформовано про мої візити. Заяви на матеріальну допомогу у всіх зібрав, хоч якась грошова підтримка зайде кожному на особистий рахунок», – розповідає представник українського консульства.

16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.