Генконсул України відвідав кримських політв’язнів в СІЗО Ростова-на-Дону

Новини
Генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський Фото: Facebook

Генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський зутрівся в ростовському СІЗО з кримськими політв’язнями Наріманом Мемедеміновим, Інвером Бекіровим, Арсеном Джеппаровим, Рефатом Алімовим, Емір-Усеїном Куку, Вадимом Сіруком, Муслімом Алієвим, які є фігурантами сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман».

Про це з посиланням на генконсула повідомляє в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«6 листопада вдалося відвідати Нарімана Мемедемінова і всіх шістьох кримських татар мусульман, які проходять у справі «ялтинської групи Хізб ут-Тахрір». У всіх оптимістичний настрій, хлопці готувалися виступити з останнім словом. Поговорив з кожним по черзі. Муслім Алієв багато питав про ситуацію в світі, про відносини між Україною та РФ, обговорили і його справу. З Інвером Бекіровим окремо поговорили на тему його здоров’я і доступу до переданих ліків. На умови утримання особливо не скаржилися, трохи на інформаційний голод», – розповів Малишевський.

У той же час український генконсул, який минулого тижня побував на Ставропіллі, отримав відмову від ФСВП на побачення з усіма чотирма фігурантами першої бахчисарайської групи «справи кримських мусульман», оскульки у Москві їх розглядають виключно як громадян РФ.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розглядати по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».
  • 11 жовтня 2019  року на засіданні Південного окружного військового суду (колишній Північно-Кавказький) обвинувачення попросило визнати винними в нібито організації та участі в терористичній організації і підготовці до насильницького захоплення влади фігурантів ялтинської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Емір-Усеїна Куку, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова і Інвера Бекірова і засудити їх на терміни від 13,5 до 20,5 років позбавлення волі.
  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 29 травня 2019 року в Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону ухвалив з 10 червня приступити до розгляду по суті справи Нарімана Мемедемінова.