У Криму слідчий намагається відсторонити Полозова від захисту голови Меджлісу Чубарова

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Николай Полозов

В окупованому Криму слідчий намагається не допустити російського адвоката Миколу Полозова до захисту голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якого «кримське управління Слідкому РФ» обвинувачує в нібито організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» в ході мітингу біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року ще до початку окупації півострова.

Про це Полозов повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Слідчий комітет Росії в окупованому Криму не перестає дарувати нам нові дивовижні історії. Йдеться про кримінальну справу щодо Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. Тиждень тому, мною були представлені слідчому належні повноваження, необхідні для захисту Рефата Чубарова, і клопотання про допуск в кримінальну справу в якості захисника … Напередодні мені стало відомо, що слідчий Магомед Магомедов, в провадженні якого перебуває ця справа (втім, як і справа проти Мустафи Джемілєва), відмовився допустити мене до участі в справі в якості захисника. Додатково, слідчий виніс постанову про відвід адвоката, тобто мене, від участі в справі», – написав адвокат.

Він зазначив, що слідчий обгрунтував свої дії тим, що Полозов раніше захищав заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза у справі «26 лютого», співучасником якого слідчий вважає Чубарова. На думку слідства, оскільки Чийгоз вже давав суду покази по суті пред’явленого обвинувачення, то між його інтересами і інтересами другого підзахисного адвоката – Чубарова – можуть бути протиріччя, що виключає можливість участі Полозова у справі.

«Так ніби все гладко у Слідчого комітету виходить, якби не одне істотне «АЛЕ». Рефат Чубаров не був фігурантом справи «26 лютого» ні в одному з процесуальних статусів. Його не залучали у справі в якості підозрюваного або обвинуваченого, він не давав свідчень у якості свідка ні в ході попереднього слідства, ні на самому суді. Це незважаючи на те, що ми двічі просили суд його допитати в якості ключового свідка. З точки зору кримінального процесу, ніякої позиції і, відповідно інших, відмінних від інтересів Ахтема Чийгоза, озвучених ним в ході суду, у Рефата Чубарова для російського слідства немає. Таким чином, немає і ніякого протиріччя в інтересах Рефата Чубарова, як обвинуваченого у нинішній кримінальній справі, з інтересами Ахтема Чийгоза, про що помилково вказав слідчий», – вказав Полозов.

Він також повідомив, що незаконні постанови слідчого, як про відмову в допуску в якості захисника у справу, так і про відвід адвоката вже оскаржив в порядку статті 125 КПК РФ в «Київський районний суд» Сімферополя.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Чубаров вважає, що окупанти намагаються залякати кримчан перед запланованою Меджлісом на 3 травня ненасильницької акцією – пішого маршу з материкової України в Крим.
  • 31 березня «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в нібито «організації масових заворушень» і в закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року».
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.