Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера в справі Гандзюк, раптово завершив розслідування – адвокат Закревська

Новини
Євгенія Закревська Фото: investigator.org.ua

Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти голови Херсонської облради Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк. А потім раптово завершив розслідування.

Про це заявила в інтеврью ZN.UA адвокат Євгенія Закревська.

«До завершення встановленого терміну досудового розслідування ще є три місяці. Я не знаю жодного слідчого або прокурора, які б в нормальній ситуації не зробили спробу використати цей час на те, щоб зібрати додаткові докази, провести необхідні слідчі дії. І передати в суд справу, яка там не розвалиться, а перетвориться в законний і справедливий обвинувальний вирок», – сказала вона.

За словами Закревської, завершення розслідування – скоріше в інтересах підозрюваних.

«Мені складно сказати, що могло змусити слідчих і прокурорів відмовитися від можливості отримати необхідні докази і підвищити ймовірність обвинувального вироку. Заплановані слідчі дії, які повинні були відбутися, проведені не були. Слідчі дії, які були узгоджені за клопотанням потерпілих теж, не відбулися. Нічого з того, для чого з таким трудом продовжили термін слідства до липня зроблено не було. Зате мені очевидний в цьому виключно інтерес обвинуваченого. Передати справу до суду «як є», без збору додаткових доказів, було основною вимогою адвокатів Мангера», – вважає Закревська.

За її словма, ніяких гучних заяв не пролунало.

«Всі імена давно названі і озвучені. Ніякого нового свідка вони не назвали. Тобто вони збираються спиратися на стару доказову базу, зібрану ще при Луценко. Що знову-таки при наявності трьох місяців можливого продовження досудового розслідування, – нонсенс».

Тим часом біля Офісу президента в Києві зібралися активісти, щоб запитати у Володимира Зеленського, «чому справу Каті Гандзюк злив Офіс Генерального Прокурора»?

Раніше активісти в групі «Хто замовив Гандзюк?» заявили, що Офіс генерального прокурора «зливає» справу Гандзюк.

«До кінця розслідування ще три місяці. Слідчі дії та негласні слідчі дії – незавершені. Не завершили навіть ті слідчі дії, які були ініційовані потерпілими і клопотання по яким були задоволені.

– Саме передати справу до суду “як є” (без збору додаткових доказів) уже дуже довго просять адвокати одного із замовників вбивства – Владислава Мангера. Розраховуючи таким чином на виправдовувальний вирок;

– ГПУ підтримала вимоги адвокатів Мангера;

– Організатор злочину Олексій Левін так і не дав свідчень і заявив про відмову співпраці зі слідством. Це цілком логічно, адже Мангер уже передав його рідним частину обіцяних грошей за мовчання;

– Павловський також не дав жодних свідчень.

Очевидно, що Мангер домовився з ГПУ на найвищому рівні, щоб отримати гарантії недоторканності саме зараз. Інакше важко пояснити навіщо слідству нехтувати 3-ма місяцями, які залишились для збору доказів і обривати слідчі дії.

У нас єдине пояснення: інформація, що Мангер збирав гроші підтверджується. Зібрав. Заніс. Домовився.

Друзі, але це ще не кінець! Так, справу зливають просто вже зараз. Але ми вже неодноразово разом із вами демонстрували, що суспільним тиском та увагою можна вимагати справедливість. Тож, будь ласка, поширте максимально цей пост, аби якомога більше людей дізналося правду і ми зупинили це доки ще не пізно».

Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк.

Печерський суд Києва взяв під варту до 2 квітня без внесення застави Олексія Левіна (Москаленка) — підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Суд задовольнив клопотання прокуратури. Левіна відправили до ізолятора тимчасового тримання. 2 квітня спливає термін досудового слідства, тому суд наразі не може відправити підозрюваного під варту на довший термін.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням). П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення.
  • Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки. Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.