Кулеба закликав Лаврова вести активну роботу для звільнення українців, утримуваних в РФ і Криму

Новини
Голова МЗС України Дмитро Кулеба Фото: ukriform

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час відеоконференції міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» заявив про необхідність звільнення українців, яких незаконно утримують на території РФ, а також в окупованому Криму, і звернувся до глави МЗС РФ із закликом провадити активну роботу з метою їх звільнення.

«І, звісно, приділили ми увагу питанню обміну утримуваними особами, вітали обміни, які вже відбулися, але, безумовно, ми ще далекі від реалізації формули обміну «всіх на всіх», тому потрібно рухатися вперед. Тут Росія і Україна мають продовжити взаємодіяти. І я окремо наголосив – скористався можливістю нашої нормандської розмови – на необхідності звільнення українців, яких утримують на території РФ, а також в окупованому Криму, і звернувся до свого російського колеги із закликом вести активну роботу з метою їх звільнення», – сказав він на онлайн-брифінгу за підсумками розмови міністрів, пише Інтерфакс-Україна.

Кулеба підтвердив, що зі свого боку готовий до взаємодії для того, щоб українці поверталися додому не лише з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а й із РФ та окупованого Криму.

Кулеба повідомив, що на зустрічі глав МЗС країн «нормандської четвірки» було наголошено на необхідності забезпечення Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ і Міжнародному комітету Червоного хреста (МКЧХ) необмеженого доступу до окупованих територій.

«Сьогодні ми також приділили увагу тим викликам, які створює пандемія коронавірусу для врегулювання і для безпеки, і здоров’я громадян на окупованих територіях. Було наголошено неодноразово на тому, що Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, а також Міжнародному комітету Червоного хреста має бути забезпечена повна й беззастережна можливість доступу до окупованих територій і ефективного виконання поставлених перед ними завдань», – сказав Кулаба на онлайн-брифінгу за підсумками розмови міністрів.

За його словами, глави МЗС переважно обговорювали питання безпеки. «І це ще раз демонструє, що будь-яка політична дискусія в «нормандському форматі» базується на принципі «спочатку безпека». Це фундаментальний принцип, і ми не плануємо від нього відступати», – пояснив Кулеба.

Крім того, міністр додав, що обговорювалися питання соціально-економічного характеру, зокрема, як з окупованих територій можуть отримувати пенсії. «Я поінформував про ті заходи, яких вжив уряд України для того, щоб люди з окупованих територій мали доступ до пенсій. І ми вкотре наголосили, що ці питання мають вирішуватися відповідно до Мінських домовленостей виключно в правовому полі України. Це дуже важливий наголос», – сказав Кулеба.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), що постійно спілкуєтьсяз рідними наших ув’язнених, з адвокатами, з правозахисними організаціями, які моніторять ситуацію в Криму, і отримує інформацію про те, що наші ув’язнені не забезпечені жодними засобами індивідуального захисту. Також їм ніхто не проводить температурний скринінг, а в умовах карантину це потрібно робити обов’язково, і всі міжнародні організації – ООН і Рада Європи – стежать за тим, щоб це все ж таки відбувалося.

16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.