Пенсіонери-переселенці недоотримали 600 млн грн через відсутність затвердженого КМУ порядку виплат боргів по пенсіям – правозахисниця

Новини
Правозахисниця Марія Красненко Фото: Facebook Maria Krasnenko

Через відсутність затвердженого Кабміном України порядку виплат Пенсійним фондом боргів по пенсіях внутрішньо переміщеним особам (ВПО) заборгованість з виплати пенсій пенсіонерам-переселенцям становить майже 600 млн грн. Тому треба або скасувати норму про особливий порядок виплат, або розробити механізм, який дозволить здійснити ці виплати.

Про це у інтернет-виданні NV.UA пише правозахисниця, юристка громадської організації «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» Марія Красненко.

«Так сталось, що два роки тому хтось в Кабміні вирішив прописати, що «суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України». Щоправда, сам порядок ніхто не передбачив як тоді, так і не поспішає робити це зараз. Так і залишаються внутрішньо переміщені особи без своїх законних коштів», – зазначила Красненко.

Через відсутність цієї норми, вказала вона, якщо пенсіонер-переселенець звернеться до Пенсійного фонду з метою поновлення виплат і отримання «заборгованості», то йому скажуть, що такий порядок виплат відсутній і порадять звернутись до суду.

«Що ще страшніше, то навіть наявність судового рішення, яке ви отримаєте в кращому і найоптимістичнішому випадку протягом півроку, не змінить ситуацію. Як і не змінюють її сотні інших судових рішень або рішення проти самого Кабінету міністрів України в частині визнання норми невідповідною закону. Ще в травні 2018 року ми вирішили йти в суд проти КМУ і виграли його в першій інстанції. Окружний адміністративний суд Києва визнав, що виплата пенсії має здійснюватись відповідно до закону, як це було раніше і ніякий уряд не може це вирішувати. На жаль, віз і далі там. А сотні, тисячі людей і далі очікують», – наголосила правозахисниця.

За її словами, у 90% таких справ виплати Пенсійним фондом здійснені не були взагалі або ж виконуються частково, тобто виплату пенсії поновили лише з моменту звернення до ПФУ.

«Смішно те, що поновлювати мають і так, а от рішення – виконувати. Та як показує досвід, судові рішення не страшні українському Пенсійному фонду. Якщо говорити про цифри, то на початок червня минулого року на виконання судових рішень у справах з питань пенсійного забезпечення щодо переселенців лише у 2019 нараховано 543,1 млн грн. Виплачено – 43,0 млн грн. А загальний борг лише за цією категорією справ становить майже 600 млн грн. Тобто майже 600 млн грн недоотримали люди похилого віку, пенсії яких і так є мізерними», – написала Красненко.

Тому, вважає вона, для того щоб вирішити проблему з боргами по пенсіям переселенцям, потрібно або скасувати норму про особливий порядок виплат, «чи, під виглядом компромісу, таки розробити механізм, за якого люди би отримували те, що їм належить».

Нагадаємо:

  • Координаторка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач вказала, що міністерство соціальної політики України досі не розробило особливий порядок виплат Пенсійним фондом боргів по пенсіях вимушеним переселенцям, незважаючи на те, що майже два роки тому Кабмін постановою №335 доручив міністерству це зробити. В результаті пенсійні борги продовжують накопичуватися.
  • 5 лютого 2020 року Верховна Рада відправила на повторне читання законопроєкт №2083-д про право на пенсію для жителів ОРДЛО – «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію».
  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав рекомендує Україні забезпечити доступ до пенсій і спростити процедуру реєстрації народження і смерті для мешканців окупованих територій Донбасу.