Мінсоцполітики так і не розробило порядок виплат боргів по пенсіях переселенцям – правозахисниця

Новини
Координаторка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач Фото: Youtube Телеканал Донбасс

Міністерство соціальної політики України досі не розробило особливий порядок виплат Пенсійним фондом боргів по пенсіях вимушеним переселенцям, незважаючи на те, що майже два роки тому Кабмін постановою №335 доручив міністерству це зробити. В результаті пенсійні борги продовжують накопичуватися.

Про це повідомила координатор з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач в ефірі телеканалу «Донбас».

Вона нагадала, що згідно з постановою КМУ №335 від 25 квітня 2018 року виплата боргів по пенсіях повинна здійснюватися на підставі особливого порядку, який було доручено розробити Мінсоцполітики. Цей документ так і не був підготовлений і в результаті вже майже два роки виплати боргів не здыйснюються.

Толкач також вказала, що постанова КМУ №335 з’явилося після того, як завдяки фонду «Право на захист» у Великій палаті Верховного суду України було виграно справу пенсіонера-переселенця, якому Пенсійний фонд призупинив виплату пенсії – так зване Зразкове рішення.

«Зразкове рішення повинно було стати прецедентом для прийняття судами рішень з аналогічних справ, за позовами пенсіонерів Донбасу. І саме постанова №335, яка передбачає особливий порядок виплати боргів по пенсіях, – це була фактично реакція Міністерства соціальної політики на прийняте рішення Верховного суду. Суд тоді ухвалив відновити пенсіонеру виплати і виплатити заборгованість», – сказала правозахисниця.

Однак, додала вона, не дивлячись на численні рішення судів, прийняті згодом на користь пенсіонерів-переселенців, борги по пенсіях до сих пір не виплачуються.

«Ми зараз бачимо ситуацію, що всі рішення, які приймаються на користь пенсіонерів судами, виконуються частково. Тобто призначення (пенсії – ред.) з моменту набуття чинності судового рішення відбувається, відбувається виплата з моменту прийняття рішення, але всі заборгованості, які людина недоотримала за останні роки з моменту припинення пенсійних виплат, не виплачуються, оскільки немає процедури. І вже другий рік ми чекаємо цю процедуру від Міністерства соціальної політики і Пенсійного фонду. Але цей документ не з’являється», – зазначила Толкач.

Вона висловила надію, що ситуація з боргами по пенсіями для переселенців буде вирішена після того, як Верховна Рада прийме законопроект №2083-д про пенсії для жителів Донбасу.

За словами правозахисниці, цей документ «відокремить внутрішньо переміщених осіб від тих осіб, які проживають на окупованих територіях, встановить окремі правила для отримання і реалізації конституційного права (на пенсію – ред.) і для отримання соціальних виплат як ВПО».

Як повідомлялось, Верховна Рада зможе розглянути законопроєкт про виплату пенсій жителям окупованих територій Донбасу лише в січні 2020 року. Нардепи не встигли його розглянути до кінця поточного року.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.
  • Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • За даними Українського офісу ООН з координації гуманітарних питань, понад 560 тисяч людей похилого віку були позбавлені доступу до пенсій на Донбасі через бюрократичні перепони.
  • Станом на кінець листопада 2019 року сума боргу Пенсійного фонду України пенсіонерам з непідконтрольної українському уряду території Донбасу становить вже 86 млрд грн.