Фігурант справи Гандзюк Ігор Павловський відмовляється від угоди зі слідством — адвокат Сергет

Новини
Адвокат Володимир Сергет Фото: investigator.org.ua

Адвокат Ігоря Павловського Володимир Сергет заявив, що раніше його клієнт підписав угоду про визнання винуватості під тиском. Ця угода передбачала, що Павловський має дати покази щодо замовника нападу на Катерину Гандзюк. Слідство вважає, що замовником нападу є Владислав Мангер. За словами адвоката, Павловський не свідчив проти Мангера.

Про це повідомив адвокат Володимир Сергет у коментарі Центру журналістських розслідувань.

«На даний час це дійсно так, Ігор Павловський відмовляється від затвердження зазначеної угоди. Про це він надав особисту заяву, передав через нашого адвоката. Її було направлено до Приморського районного суду. У зазначеній заяві Ігор Павловський власноруч записав, що йому погрожували з офісу Генерального прокурора, що йому погрожували посадовці СБУ. Йому та його близьким», — сказав Володимир Сергет.

Відповідно до статті 474 Кримінального процесуального кодексу, суд перед затвердженням угоди про визнання винуватості, перевіряє чи не була вона підписана внаслідок тиску чи погроз.

Обвинувальний акт за статтею 396 Кримінального кодексу («Приховування злочину») щодо Ігоря Павловського прокуратура направила до суду у липні 2019 року. На даний час Приморський районний суд Одеси, де розглядається провадження, одинадцять разів переносив засідання. Суд так і не затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між Ігорем Павловським та прокуратурою.

У квітні 2019 року прокурори зменшили тяжкість кваліфікації злочину, який за версією слідства, вчинив Ігор Павловський. До цього він був підозрюваним у співорганізації нападу на Катерину Гандзюк разом з Олексієм Левіним.

Прокуратура виокремила та перекваліфікувала провадження щодо Павловському, розраховуючи, що він надасть викривальні покази щодо замовника нападу на Катерину Гандзюк. Цим замовником слідство вважає голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Ігор Павловський. Фото: Hromadske

«Показів на Мангера Павловський не давав. В самій угоді прописали покази, що є незаконним. І в резолютивній частині зазначається, що Павловський має надавати покази, і зазначається, які саме провадження. Угода має передбачати певні зобов’язання в межах певного кримінального процесу», — сказав адвокат Павловського.

Батько Катерини Віктор Гандзюк не був визнаний потерпілим у провадженні щодо Ігоря Павловського. У випадку, якби він мав статус потерпілого, слідство мало б отримати його дозвіл на укладення угоди з Павловським.

Нагадаємо:

  • Ігор Павловський – експомічник колишнього народного депутата Миколи Паламарчука.
  • За попередньою версією слідства, Павловський був одним із тих, хто знайшов або запропонував виконавців нападу на Гандзюк. За підозрою у співорганізації нападу на активістку Павловського затримали 12 листопада 2019 року. Після півроку слідчих дій у квітні 2019 року Павловському пом’якшили підозру: з організації злочину – на приховування. За це, нібито, Павловський мав дати цінні свідчення у справі. Невдовзі його відпустили під домашній арешт.
  • 20 січня 2020 року Павловський був затриманий в рамках кримінального провадження щодо створення злочинної організації та масових заворушень і перебуває під вартою.
  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Детально про те, чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив» – у матеріалі Центру журналістських розслідувань.