Україна подала в трибунал ООН меморандум щодо захоплення кораблів і моряків ВМСУ біля Керченської протоки

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч, оистопад 2019 р. Фото: ТАСС

МЗС України 22 травня подав до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум проти Росії у справі про незаконне захоплення російськими військовими трьох кораблів та моряків ВМСУ в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року. Рішення трибуналу очікується протягом 2022-2023 року.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, який призначений Агентом України в цій справі.

«Сьогодні важливий день, до якого команда українських дипломатів та юристів-міжнародників готувалася майже рік. 22 травня 2020 року ми подали в Міжнародний морський трибунал Меморандум проти Російської Федерації у справі про незаконне затримання трьох кораблів Військово-Морського флоту України і 24 членів їх екіпажу», – написав Єнін.

Він зазначив що в документі вказані факти, докази, показання свідків щодо порушень Росією міжнародних конвенцій, що мали місце 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.

Також, наголосив Єнін, у Меморандумі згадується переможне для України рішення, яким Міжнародний морський трибунал у 2019 році зобов’язав Росію звільнити незаконно захоплені малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь», буксир «Яни-Капу» та 24 українських моряків і повернути їх під юрисдикцію України.

«Це рішення стало чітким сигналом для всього світу, що Росія не може порушувати міжнародне право безкарно. Я щиро вдячний за самовіддану і титанічну працю заради цієї перемоги всій тогочасній команді МЗС, ВМС ЗСУ, юристам, які їм допомагали», – додав заступник очільника МЗС.

Крім того, зазначив він, хоча Україні вдалося повернути українських моряків з полону, однак «моральна та матеріальна шкода, заподіяна за час незаконного утримання нашим військовим та суднам, має свою ціну».

Зустріч звільнених з російського полону екіпажів кораблів ВМСУ в Одесі, 14.09.2019 Фото: Facebook ВМС ЗС України

«І ми не залишимо це без міжнародної правової відповіді. Я, як Агент України в цій справі, найкращі британські та українські юристи будемо прагнути отримати від Трибуналу рішення про те, що Російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, заборону в майбутньому вчиняти подібні дії та виплатити моральну і матеріальну компенсацію морякам за їх незаконне утримання 9 місяців під вартою та варварське поводження з українськими судами», – вказав Єнін.

За його словами, у РФ буде три місяці на висловлення заперечень щодо юрисдикції в цій справі.

«Запевняю всіх, захищати своїх людей і територію ми будемо всіма можливими правовими засобами. На нашому боці Конвенція ООН з морського права, загальне міжнародне право, практика ЄСПЛ, беззаперечні факти та віра в перемогу. Рішення трибуналу очікуємо протягом 2022-2023 року», – додав заступник міністра.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.