Україні потрібно зберігати свою політику з водопостачання в Крим. Це висока ціна для Кремля – Гербст

Новини

Україні варто й надалі дотримуватися своєї політики припинення водопостачання в окупований Крим, оскільки це разом з санкціями Заходу є важливим компонентом міжнародного тиску на Росію для деокупації півострова.

Про це заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні у 2003-2006 роках і директор центру Євразії Атлантичної Ради Джон Гербст під час онлайн-конференції на тему «Україна в Конгресі», організованій Мережею друзів України в США, повідомляє «Укрінформ».

«Я, звичайно, рекомендував би Україні зберегти свою політику з постачання води до Криму. Українська влада, як і Захід, повинні зберігати якомога вищу ціну Криму для Кремля. І припинення водопостачання є важливим компонентом в цьому питанні», – вважає Гербст.

Він зазначив, що «дуже підтримує введення додаткових санкцій проти Москви як з боку Сполучених Штатів, так і ЄС». Однак, за словами Гербста, нові обмеження навряд чи будуть введені, якщо тільки Кремль не піде на загострення ситуації.

Водночас колишній посол висловив тверде переконання, що «санкції самі по собі продовжують чинити серйозний вплив на Росію».

Окупований Крим відчуває гостру нестачу прісної води. В таких умовах РФ може спробувати почати нову військову акцію проти України, щоб відновити водопостачання з Дніпра. Кремль може скористатися тим, що світ відволікся на пандемію коронавірусу. А виправдати агресію Москва може якимись «гуманітарними» міркуваннями, наприклад, «прагненням запобігти катастрофі на півострові», йдеться в аналітичному матеріалі американського центру The Jamestown Foundation.

Як повідомлялось, на початку травня у Гідрометцентрі Криму повідомили, що у водосховищах півострова обсяг води зменшився майже в два рази в порівнянні з минулим роком: 204,955 млн куб. метрів в 2019 році, 110,175 млн куб. метрів – в 2020 році. За інформацією Гідрометцентру, це пов’язано з відсутністю стокообразующіх опадів, що сприяло встановленню низької і нехарактерною для цієї пори року водності у всіх річкових басейнах.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».