Голосування щодо поправок до Конституції РФ про продовження президентства Путіна пройде 1 липня

Новини
Володимир Путін проводить нараду з підготовки змін до Конституції РФ, 01.06.2020 Фото: kremlin.ru

Загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції РФ, які дозволять Володимиру Путіну в 2024 році знову обиратися президентом на наступні два терміни, пройде 1 липня.

Про це повідомляє телеканал «Настоящее время».

Глава ЦВК РФ Елла Памфілова на нараді з Путіним запропонувала провести голосування щодо поправок до Конституції Росії 1 липня.

«Вважаю, що запропонований варіант – 1 липня – дата підходяща», – сказав Путін. Пізніше на нараді він затвердив цю дату, переконавшись, що голосування не завадить проведенню Єдиного державного іспиту.

Путін доручив главам ЦВК, Росспоживнагляду і регіонів РФ забезпечити повну безпеку на дільницях і закликав росіян взяти найактивнішу участь в голосуванні.

«Дуже розраховую, що громадяни Росії візьмуть в голосуванні найактивнішу участь», – сказав Путін.

Співголова робочої групи щодо змін до Конституції Павло Крашенинников після наради заявив, що день голосування буде оголошено в Росії вихідним.

Раніше 1 червня видання «Комерсант» повідомило, що російський Центрвиборчком вирішив спростити порядок голосування за поправки до Конституції РФ. Зокрема, взяти участь в голосуванні можна буде достроково протягом шести днів, при видачі бюлетенів не будуть записувати паспортні дані, а всі бажаючі зможуть проголосувати дистанційно.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2020 року президент Росії Володимир Путін підтримав ідею «обнулення» президентських термінів, що дозволить йому обиратись на виборах у 2024 році. Держдума РФ у другому читанні підтримала внесення цієї норми до російської Конституції.
  • 11 березня Державна Дума, а за нею і Рада Федерації РФ остаточно схвалили законопроект про прийняття поправок до Конституції Росії, які дозволяють «обнулити» Володимиру Путіну попередні президентські терміни і в 2024 році знову обиратися президентом РФ, займати цю посаду два терміни поспіль – до 2036 року.
  • 17 березня Путін призначив на 22 квітня загальноросійське голосування за запропонованими ним поправкам до Конституції РФ. В указі, підписаному російським президентом, йдеться, що на голосування буде винесено питання: «Ви схвалюєте зміни до Конституції Російської Федерації?».
  • 25 березня Путін заявив, що загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції РФ, раніше заплановане на 22 квітня, через пандемію коронавірусу буде перенесено на більш пізню дату.