ДБР вручило підозру Порошенку, його адвокат заперечує. ОГП вирішує питання про взяття під варту

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: Reuters

Державне бюро розслідувань вручило підозру народному депутату Петру Порошенку у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Адвокат Порошенка Ілля Новіков заявив, що допит не відбувся.

«Прокурори Офісу Генерального прокурора за дорученням Генерального прокурора повідомили про підозру п’ятому президенту України», – повідомляє пресслужба ДБР.

Адвокат Порошенка Ілля Новіков розповів іншу версію у трансляції «Європейської солідарності».

«Допит не відбувся. Намагалися вручити Порошенку підозру. Ще до того, як почався допит, до нас підійшов представник Офісу генпрокурора, не представився. Ми відмовилися спілкуватися з цією людиною. Зараз Петро Порошенко залишив будівлю ДБР», — зазначив адвокат.

Новіков додав, що за законом підозру народному депутату має вручати особисто генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Слідство вирішує питання щодо взяття під варту колишнього президента, нині народного депутата Петра Порошенка у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка у 2018 році, повідомив Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, народний депутат підозрюється у тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу – голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 ККУ).

За дорученням генпрокурора Ірини Венедіктової, прокурори Офісу генерального прокурора повідомили Порошенкові про підозру у приміщенні Державного бюро розслідувань.

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, відправляючи підозрюваного під варту, суд зобов’язаний визначити йому заставу у вигляді альтернативи. Це правило не стосується лише насильницьких злочинів або таких, що спричинили загибель людини.

Також заставу можна не застосовувати, якщо підозрюваний раніше вже порушив запобіжний захід.

Таким чином, Порошенко не підпадає під критерії безальтернативного арешту, і у випадку взяття його під варту, суд має дозволити депутату вийти під заставу.

Верховний суд України відмовив колишньому заступнику голови Служби безпеки України Сергію Семочку у розгляді позову про незаконне звільнення з посади президентом та поновлення на посаді, оскільки він запізнився із терміном подачі заяви до суду.

Нагадаємо:

  • 2 жовтня2018 року у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування, в якому йдеться про те, що сім’я 1-го заступника голови СЗРУ Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство. 3 жовтня детективи НАБУ відкрили за матеріалами журналістського розслідування кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Семочка. 16 жовтня у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею ККУ про державну зраду.
  • Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України. 17 жовтня на засіданні Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції глава СЗРУ Єгор Божок заявив, що немає правових підстав для відсторонення від посади  Семочка. СЗРУ відмовилась надавати інформацію щодо грошового забезпечення, отриманого Семочкома з моменту призначення на посаду та порадила звертатись особисто до нього.СЗРУ засекретила інформацію про премії, стягнення і службові розслідуваннях щодо першого заступника голови служби Семочка.
  • Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.