Шмигаль запевняє, що воду в Крим поки не дадуть

Новини
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: YouTube

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення водопостачання через Північно-Кримський канал «на порядку денному поки не стоїть, і це не є предметом якогось торгу».

Про це Шмигаль заявив під час прес-конференції на тему «100 днів уряду».

«Ви бачите результат: вода в Крим не подається, і ми розуміємо, що вона фізично не може туди вирушити. З іншого боку, Російська Федерація, яка сьогодні є окупантом Криму, не завжди виконує свої зобов’язання перед людьми, які там живуть щодо речей, прописаних в міжнародній конвенції: які вона повинна виконувати як окупант. Тому, звичайно, ці питання нас хвилюють і турбують, але відновлення поставок через Кримський канал сьогодні на порядку денному не стоїть, це не є предметом будь-якого торгу», – сказав Шмигаль.

Раніше повідомлялося, що кілька десятків громадських організацій з Херсона і Херсонської області підтримали звернення до прем’єр-міністра України Денису Шмигаль з вимогою не допустити відновлення подачі дніпровської води на територію тимчасово окупованого Криму, пише медіа-центр IPC-Херсон.

У четвер, 11 червня, на сесії Херсонської міськради депутати не проголосували за звернення до президента, голови Верховної Ради і прем’єр-міністру України про недопущення відновлення поставок води в Крим. «За» проголосували 27 депутатів з 28 необхідних, повідомляє Крим.Реаліі.

За даними кримського Гідрометцентру, в Криму запаси води у водосховищах природного стоку на початок літа складають 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн. куб. м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Як повідомлялось, президент американського фонду «Джеймстаун» Глен Говард під час онлайн-конференції заявив, що Україні слід готуватись до того, що посушливе літо в окупованому Криму може спонукати Росію перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над перекритим Північно-Кримським каналом, який до окупації забезпечував 85% водопостачання півострова. Він також порадив ЗС України використовувати військовий полігон біля Херсону, щоб відпрацьовувати реагування на операції насильницького вторгнення.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».