У Криму ФСБ затримала кримського татарина Руслана Бекирова

Новини
Фото: Кримська солідарність

У Балаклавському районі окупованого Криму в селі Орлиному оперативними співробітниками ФСБ РФ затриманий Бекіров Руслан Назимовіч.

Про це повідомляє «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Рустема Кямілева.

«Він подзвонив мені і встиг розповісти, що його посадили в транспортний засіб і везуть на вулицю Леніна, 41 в Севастополі. Інкримінують ст. 307 КК РФ», – прокоментував адвокат.

За даними адвоката Рустема Кямілева, на даний момент достовірно відомо про порушення кримінальної справи за частиною першою статті 307 Кримінального кодексу Російської Федерації (завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого або висновок чи показання експерта, показання фахівця, а так само завідомо неправильний переклад в суді або в ході досудового провадження). Санкція статті передбачає штраф у розмірі до вісімдесяти тисяч рублів або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або обов’язковими роботами на строк до чотирьохсот вісімдесяти годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців. Юридичну допомогу затриманому буде надавати адвокат Оксана Железняк.

Раніше Бекіров звертався в правозахисний офіс в Сімферополі за юридичною консультацією, оскільки 29 березня 2019 року його затримували співробітники ФСБ і схиляли до співпраці в кримінальній справі політв’язня Енвера Сейтосманова.

Незважаючи на це, Бекіров Руслан взяв участь в судовому процесі і виступив на стороні захисту, розповівши про тиск з боку спецслужб. 11 квітня 2019 року чоловік подав заяву про злочин в Військово-слідчий комітет Чорноморського флоту.

5 грудня 2019 року у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігуранта сфабрикованої ФСБ севастопольської «справи кримських мусульман» Енвера Сейтосманова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо:

  • 10 травня 2018 року в селі Орлине в Балаклавському районі Севастополя російські силовики провели обшуки, після яких затримали двох кримських татар – рідних братів Ернеста і Енвера Сейтосманових. Затримані є двоюрідними братами кримчанина Нурі Примова, раніше засудженого в Росії на 5 років за севастопольською «справоюі Хізб ут-Тахрір». Згодом Ернеста Сейтосманова відпустили.
  • ФСБ підозрює Енвера Сейтосманова в участі в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в РФ.
  • 11 травня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував Енвера Сейтосманова. Йому інкримінували ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в діяльності організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною).
  • В кінці липня 2019 року Енвера Сейтосманова етапували з СІЗО Сімферополя до СІЗО російського Ростова-на-Дону.
  • 5 серпня 2019 року в Ростові-на-Дону в Північно-Кавказькому окружному військовому суді (тепер Південний окружний військовий суд) відбулося перше засідання по суті у севастопольській «справі Хізб ут-Тахрір», фігурантом якої є Енвер Сейтосманов.