Росфінмоніторинг виключив кримськотатарського активіста Кадирова з переліку екстремістів і терористів РФ

Кримськотатарський активіст Сулейман Кадиров Фото: Anton Naumluyk (RFE/RL)

Федеральна служба з фінансового моніторингу РФ (Росфінмоніторинг) виключила зі списку екстремістів кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, незаконно засудженого в окупованому Криму в березні 2018 року до двох років позбавлення волі умовно за нібито «публічні заклики до порушення територіально цілісності РФ» через репост в соцмережі.

Про це Кадиров повідомив громадському об’єднанню «Кримська солідарність».

«17 квітня поточного року я направив до Росфінмоніторингу лист з вимогою прибрати мене зі списку в зв’язку закінченням випробувального терміну. Вони направили запит в «прокуратуру Республіки Крим» і після відповідної перевірки прислали мені відповідь, яку я отримав сьогодні на пошті. Саме рішення датоване 4 червня 2020 року», – розповів Кадиров.

Активіст переконаний, що його кримінальну справу сфабриковано спецслужбами РФ у відповідь за громадянську позицію.

«Я себе винним не вважав і не вважаю. Заявляв про це в «суді», коли говорив останнє слово. Вся моя «провина» – це моя участь в національному русі кримських татар і мої переконання», – додав активіст.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2018 року в Криму «Феодосійський міський суд» засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого звинуватили в «публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії» за ч.2 ст.280.1 КК РФ за пост в соцмережі «Крим – це Україна» і коментарі в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR, до двох років позбавлення волі умовно. Крім того йому було призначено додаткове покарання у вигляді двох років заборони займатися публічною діяльністю.
  • У квітні 2017 року Росфінмоніторинг вніс Кадирова до Переліку організацій і фізичних осіб, щодо яких є відомості про їх причетність до екстремістської діяльності.
  • 3 травня 2018 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу і залишив без змін вирок  Сулейману Кадирову.
  • У лютому 2019 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу адвокатів Кадирова на вирок «Феодосійського міського суду» окупованого Криму.
  • У березні 2020 року Сулейман Кадиров був звільнений від покарання у зв’язку із закінченням випробувального терміну.