В Херсоні СБУ затримала Мангера для доставки в Печерський райсуд Києва – ОГП

Новини
Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

У лікарні Херсону співробітники СБУ 16 червня затримали голову Херсонської облради Владислава Мангера, який підозрюється в замовленні і організації нападу на загиблу херсонську активістку Катерину Ганзюк. Мангера мають доставити до Печерського райсуду Києва для обрання йому запобіжного заходу.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора (ОГП).

«На виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва 16 червня 2020 року, співробітниками Служби безпеки України близько 7 ранку затримано підозрюваного у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк голову Херсонської обласної ради», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, на даний час правоохоронці доставляють Мангера у Київ до Печерського районного суду, де слідчий суддя розглядатиме клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою без можливості внесення застави.

«Нагадаємо, рішення про звернення до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу було прийнято прокурором через спроби незаконного впливу підозрюваного на свідків шляхом погроз їм та членам їхніх сімей. Наразі діючий запобіжний захід у виді застави щодо голови Херсонської обласної ради не виконує завдань кримінального провадження та не дозволяє запобігти можливому скоєнню нових кримінальних правопорушень», – наголосили в ОГП.

Як повідомляє у Facebook спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк?», 15 червня Мангер не з’явився на засідання Печерського райсуду для обрання йому запобіжного заходу.

Спільнота також опублікувала коментар прокурора Андрія Синюка, який повідомив, що за інформацією Офісу Генпрокурора Мангер перебуває в лікарні в Херсоні.

«Є підстави вважати, що Мангера переховують у медичному закладі, що виписав йому довідку про начебто незадовільний стан здоров’я. Подібну ситуацію ми спостерігали навесні минулого року, коли цей же медичний заклад надав Мангеру довідку, що допомогла йому уникнути присутності на судовому засіданні щодо відсторонення його з посади голови Херсонської обласної ради. У липні головний лікар цього закладу був нагороджений відзнакою Херсонської обласної ради із виплатою йому матеріального заохочення», – сказав Синюк.

Як повідомляє спільнота, незалежний експерт, якого залучили прокурори, з’ясував, що Мангера можна транспортувати до Києва в присутності лікаря.

Після цього суддя Печерського райсуду виніс рішення про надання дозволу на затримання Мангера з метою приводу його на засідання суду.

Нагадаємо:

  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».