Компанії «поромника окупації» Анненкова потрапили під санкції України. Але знову не всі

Новини
Олександр Анненков Фото: anrusstrans.ru

Низку компаній, контрольованих фігурантом українського санкційного списку, російським бізнесменом Олександром Анненковим, внесено до переліку юридичних осіб, щодо яких застосовані обмежувальні заходи (санкції), затвердженого указом президента України від 14 травня 2020 року. 

Про це згадує в аналізі останньої редакції санкційного списку РНБОУ голова правління “Чорноморського інституту стратегічних досліджень», експертка Моніторингової групи Тетяна Гучакова

Зокрема, згідно переліку, під санкції РНБО потрапило TOB ”ТІС-Крим», яке керувало роботою поромної переправи «Крим-Кавказ» під час окупації Криму та долучилося до перевезення російських військ та техніки на півострів, про що Центр журналістських розслідувань писав у розслідуванні «Поромник окупації».

Також під українські санкції потрапили ТОВ «Ювікс», TOB «Імперіал», ТОВ «Термікс», ТОВ «Одеон», ТОВ «Сімком», ТОВ «Технекс», ТОВ «Ягуар» і ТОВ «Янкон» (усі – м. Керч, вул. Свердлова, 26). 

Ці товариства знаходяться у власності десяти кіпрських компаній, що належать Анненкову, його дружині та доньці. Також у санкційному списку опинилося ТОВ «Ангарант» (Севастополь), яке контролює Анненков.

Через ці компанії Анненков володіє  АТ «Севастопольський морський банк», який російські окупанти у 2014 році використали для стабілізації фінансової системи окупованого півострова, коли звідти за розпорядженням Нацбанку України пішли українські банківські установи. Севастопольський морський банк внесено до українського санкційного списку ще у 2018 році. У 2020 році до Севастопольського морського банку було введено тимчасову адміністрацію, про що Центр журналістських розслідувань писав у дослідженні «Кримський банкопад – 2020: санкції таки працюють». 

У 2019 році до санкційного списку було додано компанію Анненкова АТ «АнРуссТранс», пороми якої здійснювали перевезення російських військ та техніки з РФ до Криму під час окупації. 

Водночас до санкційного списку не потрапили судоходна компанія ТОВ «Аншип» (ІПН 7743041144), через яку АТ «АнРуссТранс» володіє поромами; та українське ТОВ «Техінвестсервіс», дочірнім підприємством якого аж до лютого 2017 року була кримська компанія «ТІС-Крим» та яким Анненков володіє через кіпрську компанію «Ви-Би Югтранс термінал.Ко.Лимитед».  

Ця ж кіпрська компанія є засновницею ТОВ «Текко» у Керчі, а разом вони заснували севастопольське ТОВ «Ан-капітал», зареєстрованих у російській юрисдикції. І кіпрська, і дві кримські компанії відсутні у санкційному списку РНБО.  

Нагадаємо:

  • 10 червня 2020 року посли ЄС на рік затвердили продовження пакету санкцій щодо РФ, введених в зв’язку з окупацією Криму.
  • 28 травня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба призначив посла з особливих доручень Олексія Макеєва своїм спеціальним представником з питань санкційної політики.