В Криму окупанти придумали рішення проблеми з дефіцитом води: «спеціальний літак»

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, квітень 2020 року Фото: RFE/RL

«Федеральна служба по гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища» в окупованому Криму розмістить на півострові «єдине в своєму роді повітряне судно, яке створено спеціально для збільшення кількості опадів». За даними кримського Гідрометцентру, в Криму запаси води у водосховищах природного стоку на початок літа складають 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн. куб. м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Про це повідомив «глава» Криму Сергій Аксенов. За його словами, потенційне використання цього літака дозволить збільшити обсяг опадів з сформованих хмар на 30 відсотків, при цьому без шкоди екології.

«За минулі вихідні в Аянське, Сімферопольське і Партизанське водосховища надійшло понад 300 тисяч кубометрів води. Це рекорд за добовими нормами за останні півроку, і якщо опади будуть випадати з такою ж частотою, то ми вийдемо з гідністю з ситуації, що склалася. При цьому влада Республіки Крим не сидить склавши руки. Як говорив раніше, готується резервний план по подачі води в систему водопостачання Сімферополя як найбільш проблемного з цієї точки зору міста. Вже 12 червня через Вілінський водозабор в систему подається понад 20 тисяч кубометрів води, з 26 червня буде подано ще додатково 25 тисяч кубометрів. Повністю закрити потребу стане можливо після затвердження заходів по перекиданню води з Тайганського водосховища потужністю в 60 тисяч кубометрів води на добу», – написав Аксенов.

Як повідомлялось, президент американського фонду «Джеймстаун» Глен Говард під час онлайн-конференції заявив, що Україні слід готуватись до того, що посушливе літо в окупованому Криму може спонукати Росію перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над перекритим Північно-Кримським каналом, який до окупації забезпечував 85% водопостачання півострова. Він також порадив ЗС України використовувати військовий полігон біля Херсону, щоб відпрацьовувати реагування на операції насильницького вторгнення.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».