Користувачі розповіли про особливості використання програми «Дiй вдома» після перетину КПВВ

Новини
Фото: thedigital.gov.ua

Люди, які пройшли через КПВВ на лінії розмежування на Донбасі і вирушили на обов’язкову 14-денну самоізоляцію з використанням мобільного додатка «Дiй вдома», описали особливості роботи з даною програмою.

Своїми спостереженнями і рекомендаціями користувачі діляться в соціальних мережах, передає портал «Донецкие новости».

Перетинаючи кордон України або лінію розмежування на Донбасі, додаток «Дiй вдома» має бути вже встановлено (з прив’язкою до номеру української sim-карти і майбутньої адреси самоізоляції) і активовано.

Після перетину КПВВ Держприкордонслужба дає два дні (дехто каже про один день) на підтвердження геолокації – людина через додаток має підтвердити прибуття на місце проходження самоізоляції. З цього моменту починається відлік 14 днів перебування в карантині.

Функціонал програми «Дiй вдома» простий і має три складових:

– реєстрація в місці проходження самоізоляції чи обсервації;
– фотопідтвердження знаходження в місці проходження самоізоляції чи обсервації;
– екстрений виклик на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я України.

Люди, які використовували «Дiй вдома», відзначають ряд особливостей програми:

– потрібно дуже уважно ставити геолокацію того місця, де ви будете самоізолюватись, а не де перебуваєте в даний момент. Інакше доведеться реєструвати програму на інший номер;
– геолокація також залежить від того, яким інтернетом ви користуєтеся – мобільним або Wi-Fi. Мобільний інтернет прив’язаний до найближчої вежі, Wi-Fi – до найближчого роутера. Залежно від цього точка геолокації може зсуватись на 300 метрів і видавати це за порушення самоізоляції.

«Дiй вдома» технічно неможливо встановити на кнопковий телефон, тому потрібно мати смартфон або планшет, але вони повинні мати низку нюансів:

– в них має бути встановлена sim-карта з номером телефону українського оператора, до якого прив’язаний додаток;
– у них має бути фронтальна фотокамера (не можна використовувати пристрої без фронтальної фотокамери);
– пристрої повинні мати доступ до інтернету.

Користувачі, які спілкувалися з техпідтримкою ([email protected]), звертають увагу:

– не можна встановлювати два додатки на один пристрій для проходження самоізоляції двох осіб за однією адресою;
– не можна встановити «Дiй вдома» на планшеті, який не має слота для sim-карти, і при цьому використовувати кнопковий телефон з sim-картою українського мобільного оператора.

Отже, після того як людина потрапляє на «своє місце ізоляції», це потрібно підтвердити за допомогою селфі. Щоб його зробити, додаток запитує доступ до камери, геоданих, виклику номерів, пам’яті пристрою та до картки пам’яті, а також дозвіл переглядати веб-з’єднання телефону.

У наступні дні, людині, яка перебуває на самоізоляції, будуть приходити push-повідомлення, що вимагають зробити селфі. Як відзначають користувачі програми:

– обійти додаток або вибрати фото з галереї не вийде, такого функціоналу немає – камера запускається моментально і відправляє дані в програму;
– СМС з вимогою зробити селфі можуть приходити кілька разів на день;
– на виконання контрольного селфі дається 15 хвилин.

Ігнорування push-повідомлень в додатку не є достатньою підставою для притягнення до відповідальності за порушення правил карантину. Якщо користувач не встиг вчасно відправити селфі або підтвердити геолокацію, поліція має право приїхати і перевірити, чи знаходиться він удома. Якщо перебування людини на місці підтвердилося – штраф не виписується.

Персональні дані громадян, які потрапляють на обов’язкову самоізоляцію, збираються і обробляються навіть без додатку. Обробляються такі дані: відомості про стан здоров’я; місце госпіталізації; ПІБ; дата народження; місце проживання; місце роботи/навчання.

Нагадаємо:

  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Держприкордонслужба рекомендує громадянам заздалегідь встановити мобільний додаток «Дiй вдома», щоб якомога швидше перетнути лінію розмежування, інакше покинути непідконтрольні території через КПВВ буде складно.
  • Кабмін вніс зміни до постанови, якою регулюється порядок самоізоляції та обсервації громадян, які перетинають КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом. Зокрема, передбачено припинення самоізоляції та обсервації особи у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ. Аналогічний порядок передбачений і для громадян, які перетинають державний кордон України.