Окупанти відкрили рух вантажних потягів Керченським мостом

Новини
Грузовий потяг на Керченському мосту, 30.06.2020 Фото: РИА Новости/Виталий Тимкив

Відкрито рух вантажних поїздів Керченським мостому, що з’єднує окупований Крим з Краснодарським краєм Росії. 30 червня по мосту пройшла перша пара вантажних потягів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Крим 24».

Церемонія пройшла за участю міністра транспорту РФ Євгена Дітріха, який дав команду диспетчеру на відкриття руху вантажних поїздів, так званого «глави Криму» Сергія Аксенова, а також в.о. «губернатора Севастополя» Михайла Развожаєва.

Після цього по мосту пройшли два потяги: з Криму з продукцією кримських підприємств, в тому числі кальцинованою содою і вапняком, назустріч йому пройшов поїзд з Росії з паливом, зерном, добривами та будматеріалами.

Аксенов на своїй сторінці в Facebook зазначив, що відкриття руху по Керченській мосту – «важливий внесок в розвиток кримської економіки».

За його словами, пропускна спроможність мосту передбачає 12 вантажних пар поїздів на добу, що дасть можливість перевозити 13 мільйонів тонн вантажів на рік.

«Запуск вантажного залізничного сполучення дозволить наростити поставки продукції і сировини в обох напрямках, істотно знизити логістичні витрати, а значить і собівартість виробленої продукції, сприятиме розвитку конкуренції, підвищення інвестиційної привабливості Криму. Сподіваємося, що все це в сукупності позитивно вплине на цінову ситуацію, перш за все, допоможе знизити ціни на продукти харчування», – написав «глава Криму».

Він також зазначив, що відкриття руху вантажних поїздів сприятливо відіб’ється на забезпеченості Криму будівельними матеріалами.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.
  • 23 грудня 2019 року Володимир Путін відкрив пасажирський залізничний рух Керченським мостом.