У «ДНР» розробляють «альтернативні механізми» пропуску через КПВВ на лінії розмежування

Новини
пункт пропуска
КПП «ДНР» в Оленівці Донецької області Фото: dontimes.ru

«Влада» так званої «ДНР» розробляє «альтернативні механізми» пропуску через КПВВ на лінії розмежування, які вони закрили 28 червня лише через тиждень після відкриття нібито через погіршення ситуації з пандемією коронавірусу на підконтрольній Україні території.

Про це заявила так звана «міністр закордонних справ ДНР» Наталія Ніконорова в інтерв’ю сепаратистському ресурсу ДАН.

«Усвідомлюючи всю необхідність прийняття кроків щодо забезпечення прав громадян, які опинилися у важкій життєвій ситуації, владою «ДНР» опрацьовуються альтернативні механізми, які дозволять в безпечному режимі для санітарно-епідеміологічної обстановки в «Республіці» здійснити пропуск бажаючих через КПВВ за відсутності узгодження таких механізмів Києвом», – сказала Ніконорова.

За її словами, незважаючи на повторне закриття КПВВ в «ДНР», «Міжвідомчий штаб з попередження коронавірусу» продовжує роботу з розгляду звернень та складання списків на пріоритетний пропуск через КПВВ для певних категорій громадян.

Зокрема сказала Нуконорова, право на внесення до списку обумовлено наявністю одного з таких підстав, як проходження лікування на території «ДНР», проходження навчання або здійснення трудової діяльності в «ДНР», необхідність догляду за хворим, возз’єднання з сім’єю, що проживає по іншу сторону від лінії зіткнення.

Вона також пояснила, що для того, щоб отримати дозвіл на в’їзд в «ДНР» потрібно зібрати необхідний пакет документів і подати в «міжвідомчий оперативний штаб».

«Після збору всіх необхідних в кожному конкретному випадку документів і їх розгляду, штаб приймає рішення про включення громадян у дані списки. Саме по ним найближчим часом буде здійснюватися пропуск бажаючих в’їхати на нашу територію після того, як буде прийнято рішення про організацію наступного гуманітарного коридору на КПВВ», – зазначила Ніконорова.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • З 28 червня «влада» так званої «ДНР» закрила єдиний працюючий на території Донецької області КПВВ «Оленівка» на лінії розмежування, який знаходиться навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» і був відкритий лише 22 червня після тримісячної перерви в роботі через введення карантину. Причина закриття – нібито погіршення ситуації з пандемією коронавірусу на підконтрольній Україні території.
  • Кабмін вніс зміни до постанови, якою регулюється порядок самоізоляції та обсервації громадян, які перетинають КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом. Зокрема, передбачено припинення самоізоляції та обсервації особи у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ. Аналогічний порядок передбачений і для громадян, які перетинають державний кордон України.
  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.