Резніков хоче постачати українські товари мешканцям окупованих територій

Новини
Олексій Резніков, міністр з питань реінтеграції ТОТ Фото: investigator.org.ua

Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях, треба максимально полегшити можливість придбання товарів українського виробництва. 

Олексій Резніков повідомив про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань

Міністр висловився про спрощення доступу мешканців ТОТ до українських товарів у відповідь на запитання про його ставлення до закону України «Про вільну економічну зону Крим», який з одного боку дискримінує мешканців АРК і Севастополя, наділивши статус нерезидентів, з іншого – дозволяє інвестувати в Крим всупереч санкціям.  

«Я взагалі вважаю, що нам треба переглянути нашу економічну політику по відношенню до тимчасово окупованих територій. Всіх. Я вважаю, що певні речі були зроблені з перебільшенням, з поспіхом. Тому що на сьогоднішній день якщо українці, які є заручниками, які там проживають, будуть максимально легко придбати українські товари з українським прапором «виготовлено в Україні», це, навпаки, прискорить цю реінтеграцію», – сказав глава Мінреінтеграції.

Резніков не пояснив, чи йдеться про прямі поставки українських товарів на окуповані території.

Нагадаємо:

  • Кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим«, оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 3 листопада 2014 року було прийнято Постанову Нацбанку №699, згідно якої громадяни України, а також юридичні особи, які мають кримську реєстрацію, фактично позбавлені надання повного спектру банківських послуг, якими можуть користуватися інші громадяни України (відкриття рахунку, депозиту, оформлення кредиту і покупка іноземної валюти і т.п.).
  • 18 січня 2018 року за пропозицією нардепа Рефата Чубарова було ухвалене протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.
  • Закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» приніс тільки негатив та дискомфорт і має бути скасований, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.