Апеляційний суд Києва залишив Стерненка під домашнім арештом

Новини
Сергій Стерненко (стоїть справа) в Апеляційному суді Києва, 03.06.2020 Фото: RFE/RL

Апеляційний суд Києва 3 липня залишив без змін запобіжний захід у вигляді домашнього арешту громадському активісту, екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Відповідне рішення винесли судді Валерій Лашевич, Микола Ященко та Іван Рибак після того, як у суді виступили охочі взяти Стерненка на поруки. Серед них – екскерівниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик, колишній політв’язень Володимир Балух.

«Щоб ви так жили, як ви судите», – прокоментував рішення Стерненко і вийшов з зали суду ще до того, як суддя дочитав текст ухвали.

Фото: RFE/RL

Виступаючи перед учасниками акції, які зібрались на його підтримку під судом, Стерненко заявив про намір звертатися до Європейського суду з прав людини.

Сергій Стерненко біля Апеляційного судк Києва, 03.06.2020 Фото: RFE/RL

Як повідомляє телеканал Суспільне з місця подій, після оголошення рішення під судом запалали димові шашки.

За словами Стерненка, за нього мали намір поручитися понад 100 осіб, однак суд не взяв це до уваги.

26 червня Апеляційний суд Києва почав розгляд скарги на запобіжний захід громадському активісту, але увечері оголосив про перерву.

17 червня Сергій Стерненко повідомив про намір оскаржувати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, який йому призначив Шевченківський суд за клопотанням прокурора.

Як повідомлялось, 15 червня 2020 року Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід ексочільнику одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб. Активіст має перебувати в Одесі за адресою реєстрації у військовій частині, хоча він живе у Києві.

Після рішення суду про домашній арешт, вночі Стерненко разом з великою групою прихильників і активістів пройшли по Києву і провели акції протесту біля будинків, де живуть генпрокурорка Ірина Венедиктова і президент України Володимир Зеленський.

16 червня Шевченківський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурора у справі одеського активіста Сергія Стерненка та змінив місце відбування ним домашнього арешту з військової частини в Одесі, де він зареєстрований, на його місце проживання в Києві.

Нагадаємо:

  • У ніч проти 25 травня 2018 року екслідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко заявив про замах на нього з боку двох чоловіків та оприлюднив відео, на якому видно, як він затримав одного з них. Обороняючись, Стерненко завдав удару ножем, від якого нападник, Іван Кузнєцов, невдовзі помер.
  • Поліція затримала другого фігуранта, встановила особу загиблого та розслідує інцидент як умисне вбивство, замах на умисне вбивство і нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Однак уже 26 травня 2018 року поліція відпустила другого нападника на Стерненка.
  • 11 червня 2020 року СБУ за погодження з Офісом Генеральнного прокурора повідомила Стерненку про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Якщо вину буде доведено, активісту загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. Слідчі ставлять під сумнів версію про самозахист Стерненка через «подальші дії» після ударів активіста.