Запаси води у водосховищах Криму зменшуються, червневі зливи не допомогли – синоптики

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, 25.06.2020 Фото: RFE/RL

В окупованому Криму зменшуються запаси води у водосховищах природного стоку, незважаючи на сильні зливи, що в червні пройшли на півострові. Загальний сумарний запас води в водоймах на початок липня склав 83,31 млн куб м, що на 1,85 млн куб м менше, ніж місяць тому і в 2,2 рази менше, ніж на початок липня 2019 року.

Про це повідомляє кримський Гідрометцентр.

«Триває інтенсивна спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких на початок липня склав 83,31 млн куб м, що на 1,85 млн куб м менше, ніж місяць тому», – зазначили у відомстві.

Приплив води в водосховища природного стоку в склав: Белогорськоє – 1,32 млн куб м, Сімферопольське – 1,53 млн куб м, Щасливе – 1,48 млн куб м, Чорноріченське – 0,414 млн куб м.

Як вказують кримські синоптики, опади в червні на півострові носили короткочасний і локальний характер. Вони були значними лише в басейнах окремих річок. У Кримських горах опадів випало менше, ніж в передгір’ї.

«Загальний сумарний запас води у водосховищах природного стоку на початок липня поточного року на 97,91 млн куб м менше, ніж на початок липня 2019 року», – додали в кримському Гідрометцентрі.

Як повідомлялося, за даними кримського Гідрометцентру, в Криму запаси води у водосховищах природного стоку на початок літа склали 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн куб м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Російські вчені прогнозують влітку 2020 року посуху і низькі рівні води у водосховищах і річках на території окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».