Путін 16 липня візьме участь у закладенні вертольотоносців для ВМФ РФ на заводі «Залів» у Керчі – Пєсков

Новини
Панорама потужностей заводу «Залів» у Керчі, лютий 2020 року Фото: архів BlackSeaNews

Російський президент Володимир Путін 16 липня в окупованому Криму візьме участь у церемонії закладки універсальних десантних кораблів (УДК) для ВМФ РФ на вкраденому в України керченському суднобудівному заводі «Залів».

Про це 15 липня повідомив журналістам прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає агентство ТАСС.

«Президент завтра буде працювати в Криму, він візьме участь в церемонії закладки бойових кораблів для ВМФ», – сказав Пєсков.

Він пояснив, що захід відбудеться на суднобудівному заводі «Залів» в Керчі.

За словами Пєскова, з Керчі Путін в форматі відеоконференції зв’яжеться з російськими суднобудівними комплексами – «Севмаш» (Северодвинск) і «Северная верфь» (Санкт-Петербург), «де також в цей день будуть закладати нові кораблі».

За інформацією агентства, в цей день на «Севмаше» закладуть два багатоцільових атомних підводних човни проекту 885М «Ясень-М», а на «Северной верфи» – два фрегати модернізованого проекту 22350.

Як очікується, глава Кремля поспілкується з суднобудівниками, які працюють на заводі «Залів». «Будуть ще зустрічі, про які ми будемо інформувати по ходу», – додав Пєсков.

Як повідомлялося, 14 июля з’явилася інформація, що в Криму до кінця тижня на керченському суднобудівному заводі «Залів» закладуть два універсальних десантних корабля для ВМФ Росії. Ці вертольотоносці проекту 23900 «Прибой» мають замінити так і не передані Францією через введення проти Росії санкцій Євросоюзу УДК типу «Містраль». У Керчі очікували приїзду на церемонію президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 23 вересня 2019 року «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії.
  • У грудні 2019 року джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ повідомили, що перші два УДК закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року.
  • РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів».