У Криму «суд» 23 липня проведе перше слухання по суті у «справі Чубарова», Полозова до захисту не допустили

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

«Верховний суд» окупованого Криму призначив на 23 липня перше слухання по суті у «справі» про обвинувачення глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова в нібито організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» в ході мітингу біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року. Адвоката Миколу Полозова до захисту Чубарова не допустили.

Про це Полозов повідомив 17 липня на своїй сторінці в Facebook.

««Верховний суд Криму» сьогодні провів попереднє судове засідання у справі щодо Рефата Чубарова. Слухання проходило в закритому режимі під головуванням «судді» Віктора Васильєва», – написав адвокат.

Він зазначив, що на початку судового засідання заявив клопотання про вступ у справу в якості захисника Чубарова за угодою, з наданням необхідних повноважень – ордера і посвідчення адвоката.

«За заявленим мною клопотанням «суд» прийняв рішення про відмову в його задоволенні, мотивувавши тим, що раніше у цій справі я захищав Ахтема Чийгоза, а значить в майбутньому, потенційно можуть виникнути суперечності в позиції мого колишнього довірителя (Ахтема Чийгоза) і нинішнього (Рефата Чубарова ), в зв’язку з чим «надалі в процесі можуть виникнути проблеми»», – розповів Полозов.

За його словами, аргумент про те, що відповідно до п.3 ч.1 ст.72 КПК РФ, обставинами, що виключають участь у провадженні у кримінальній справі захисника є наявність вже наявних (не таких, що потенційно виникають в майбутньому, а такі, що вже відбулися як факт ) протиріч, «суд» не прийняв.

«Разом з тим, фактично протиріч в позиціях Ахтема Чийгоза та Рефата Чубарова у справі немає і поки бути не може. Для того, щоб вони виникли, в справі повинна бути озвучена позиція Рефата Чубарова. Однак раніше, коли розглядалася справа проти Ахтема Чийгоза Рефат Чубаров не був допитаний у справі ні в одному процесуальному статусі, з ним не проводилося ніяких слідчих дій. І тепер, в цій справі проти Рефата Чубарова, він ніяк не брав участі в справі і не заявляв свою позицію», – пояснив адвокат.

Адвокат Микола Полозов Фото: crimean-solidarity.org

Він вказав, що підстав для винесення рішення про відмову в допуску його в якості захисника у справу у «судді» не було і воно було прийнято явно незаконно. Полозов додав, що і він, і Чубаров «були готові до такого повороту подій».

«У зв’язку з цим, прийнято рішення оскаржити незаконну відмову «судді Верховного суду Криму» в задоволенні клопотання про допуск мене в якості захисника Рефата Чубарова в Третій апеляційний суд загальної юрисдикції, розташований в м. Сочі і принципово йти до процесуальної межі у відстоюванні права на захист тим адвокатом, якого вибрав сам довіритель, тобто Рефат Чубаров», – написав він.

Полозов також повідомив, що сам процес у «справі Чубарова» триватиме поки без його участі, а захист глави Меджлісу буде здійснювати адвокат за призначенням.

Перше слухання по суті відбудеться в «суді» 23 липня.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Чубаров вважає, що окупанти намагаються залякати кримчан перед запланованою Меджлісом на 3 травня ненасильницької акцією – пішого маршу з материкової України в Крим.
  • 31 березня «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в нібито «організації масових заворушень» і в закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року».
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.