США засудили будівництво РФ військових кораблів на вкраденому в України керченському суднобудівному заводі «Залів»

Новини
Фото: МК

Посольство США в Україні засудило будівництво РФ військових кораблів в окупованому Криму на вкраденому в України керченському суднобудівному заводі «Залів».

У дипломатичному відомстві відреагували на візит російського президента Володимира Путіна в Керч 20 липня на суднобудівний завод для закладки універсальних десантних кораблів (УДК) для ВМФ РФ.

«Самовільне будівництво Росією військових кораблів на суверенній українській території, силоміць захопленій нею, вкотре порушує міжнародні норми. Санкції залишаться в силі, допоки Росія не поверне Україні контроль над Кримом і не виведе свої сили з Донбасу», – йдеться в повідомленні посольства.

У Міністерстві закордонних справ України засудили візит Путіна до Керчі і назвали його незаконним.

Панорама потужностей заводу «Залів» у Керчі, лютий 2020 року Фото: архів BlackSeaNews

«МЗС України неодноразово підкреслювало і продовжує дотримуватися принципової позиції про неприпустимість неузгоджених з українською стороною відвідувань російськими посадовими особами території України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь», – йдеться в заяві міністерства.

Також у відомстві в черговий раз засудили заходи Росії по мілітаризації Криму і відзначили, що такі дії загрожують безпеці в регіоні.

«Українська сторона звертає увагу, що вся відповідальність за негативні для всього регіону наслідки покладається, відповідно до норм міжнародного права, на Російську Федерацію як державу-окупанта, її посадових осіб, незаконні «органи кримської влади» і їх представників, які ухвалюють незаконні рішення і чинять протиправні дії», – зазначили у відомстві.

Як повідомлялося, 14 июля з’явилася інформація, що в Криму до кінця тижня на керченському суднобудівному заводі «Залів» закладуть два універсальних десантних корабля для ВМФ Росії. Ці вертольотоносці проекту 23900 «Прибой» мають замінити так і не передані Францією через введення проти Росії санкцій Євросоюзу УДК типу «Містраль». У Керчі очікували приїзду на церемонію президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери АТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 23 вересня 2019 року «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії.
  • У грудні 2019 року джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ повідомили, що перші два УДК закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року.
  • РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів».