МВС підписало контракт з французькою ОCEA на будівництво 20 патрульних катерів для прикордонників

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Міністерство внутрішніх справ України підписало контракт на будівництво патрульних катерів FPB 98 MKI для Державної прикордонної служби України з французькою ОCEA за участю компанії «Нібулон». Проєкт передбачає протягом трьох років будівництво для Держприкордонслужби України 20 сучасних патрульних катерів.

«Сьогодні ми закладаємо перші патрульні катери для Державної прикордонної служби України. Підписано контракт з французькою компанією ОСЕА», – сказав Арсен Аваков, передає Департамент комунікації МВС.

Міністр зазначив, що партнери з компанії ОCEA вибрали завод «Нібулон» для часткової локалізації виробництва катерів.

«Ці наші кораблі будуть називатися «кораблі компанії ОCEA-Нібулон». В рамках реалізації цього проєкту Україна отримає сучасні кораблі для захисту державного кордону, отримає сучасні технології в будівництві кораблів. Що в подальшому дозволить нам самостійно обслуговувати кораблі і розвивати власне виробництво», – сказав Аваков.

Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко повідомив, що уже триває підбір озброєння, яке будуть встановлювати на нові патрульні катери FPB 98 MKI (контракт на виробництво яких підписали сьогодні). Очільник прикордонного відомства зауважив, що катери FPB 98 MKI будуть нести службу і у Чорному, і в Азовському морях.

«Охорона і безпека державного кордону є одним з найбільших пріоритетів у нашій діяльності», – сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час відеомосту з суднобудівним підприємством. «Одна зі складових цієї роботи – це оновлення техніки для наших прикордонників, зокрема, посилення Морської безпеки. Будь-яка ділянка українського кордону має надійно захищатись – чи то море, чи то сухопутна ділянка української землі», – додав Денис Шмигаль.

У контракті між прикордонним відомством України та французькою компанією ОCEA зазначено, що 5 кораблів із 20 мають бути виготовлені на українському підприємстві. Виходячи з цього, французькі партнери зупинили свій вибір на компанії «Нібулон», що знаходиться у Миколаєві.

Початок будівництва заплановано на поточний рік. Після реалізації цього проєкту, Україна буде розпоряджатися технологіями і зможе виготовляти кораблі з морського алюмінію на материковій частині держави.

Міжурядову рамкову угоду між Україною та Францією щодо офіційної підтримки в посиленні системи морської охорони та безпеки кордонів підписано 19 листопада 2019 року в Парижі. Планується, що корабельний склад Держприкордонслужби України поповниться 20 надсучасними 32-метровими патрульними кораблями компанії ОСЕА. Вони будуть використовуватися для охорони державного кордону на воді, операцій спостереження, нагляду та контролю, пошуково-рятувальним операціям та протидії диверсійно-розвідувальним групам. За умовами Угоди додаткова комплектація катерів буде українською – маленькі швидкісні човни, які виготовляються у Харкові та зброя, яка також буде вітчизняною.

Як відомо, суднобудівний завод «Залів» у місті Керч в окупованому Криму лишився єдиним підприємством, на якому продовжується масштабна військова суднобудівельна програма – після того як суднобудівний завод «Море» (м. Феодосія) через західні санкції припинив будівництво корветів. 20 липня 2020 року посольство США в Україні засудило будівництво РФ військових кораблів в окупованому Криму на вкраденому в України керченському суднобудівному заводі «Залів».

Нагадаємо:

  • В кінці грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що у 2019 році МВС запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни. Міністр зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але «з високим ступенем локалізації проекту в Україні».
  • На початку квітня 2019 року голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що Україна веде переговори про закупівлю у Франції 22 патрульних кораблів, що посилить захист морських кордонів в Чорному і Азовському морях.