Стратегія деокупації Криму готова, але цей документ не є публічним – Джапарова

Новини
Еміне Джапарова Фото: Укрінформ

Український уряд підготував Стратегію деокупації Криму, проте документ не є публічним в даний момент.

Про це розповіла перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова в програмі «Насправді: Крим» в ефірі телеканалу «ДОМ».

«Стратегічно ми розробили документ «Стратегія деокупації Криму», він не є публічним на даний момент, тому що ми вважаємо, що в таких питаннях повинні бути документи більш широкого масштабу. І це лише тільки частина великої стратегії деокупації. І ми сподіваємося, що рано чи пізно Україна на різних рівнях зможе її презентувати», – сказала Джапарова.

Вона також повідомила про плани українського МЗС створити міжнародну комунікаційну площадку з питань Криму. 

«Якщо говорити про наші зусилля, вони будуть спрямовані на створення майданчика, присвяченого Криму, тому що на це є дуже великий запит. Коли ми говоримо про Донбас, у нас так чи інакше є різні форми комунікації, дискусії про майбутнє Донбасу. Це і «Нормандія», це і «Мінський формат», тобто у нас є трек міжнародної уваги до цього питання. Однак, коли ми говоримо про Крим, на жаль, реакція світової спільноти – вона досить фрагментарна. Ось відбувається щось, тоді відбувається якась заява, реакція. Ми ж розуміємо, що найголовнішим завданням в питаннях Криму сьогодні є публічність. Тому що Російська Федерація вкладає величезні зусилля, щоб примирити з окупацією і статус-кво все світове співтовариство», – зазначила заступник міністра.

За її словами, росіяни «використовують абсолютно різні форми (когнітивні, гібридні) цього примирення світової спільноти. І власне, цього меседжу, який, по суті, є порожнім, що трапилося волевиявлення народу, і Крим – наш», пояснила заступник міністра.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляє, що в МЗС України фіналізували концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму – Міжнародної платформи «Крим – це Україна».

Нагадаємо:

  • Міністерство закордонних справ працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму. Росія, яка незаконно окупувала український півострів, в цей формат не увійде.
  • 2 липня 2020 року постійне представництво президента України в АРК, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і Комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації, та реінтеграції ТОТ оприлюднили спільний документ, який окреслює єдиний державний підхід до низки питань, що стосуються окупованого Криму.