У «ДНР» пояснили, як можна виїхати на підконтрольну територію людям з пропискою по різні боки лінії розмежування

Новини
КПВВ
КПВВ «Оленівка» в «ДНР» Фото: dan-news.info

У так званій «ДНР» пояснили, яким чином можуть виїхати на підконтрольну Україні територію члени сім’ї, у яких є прописка по різні боки лінії розмежування. Зокрема, для виїзду або в’їзду в «ДНР» потрібно буде подавати заяву в штаб «Здоровое движение», який бере участь у формуванні списків людей, яким можуть дозволити пропуск через КПВВ «Оленівка» на окупованій території.

Про це розповів Сергій Кондрикінський, співробітник штабу «Здоровое движение», пише портал «Донецкие новости».

За його словами, якщо одні члени однієї сім’ї прописані на непідконтрольній Україні території, а інші – на підконтрольній, то з «ДНР» спокійно випускають тільки тих, хто прописаний на підконтрольній території, інші повинні подавати заявку в «республіканський» штаб «Здоровое движение» , щоб потрапити в дозвільний список.

«Якщо всієї сім’ї потрібно виїхати, то для прописаних в «ДНР» потрібно подати заявку, в ній вказати причину виїзду і докласти всі документи, які доведуть цю причину. Наприклад, кілька днів тому у нас був чоловік, у нього дочка і дружина прописані в Києві, у нього прописка тут, але сам він громадянин іншої держави – Азербайджану, і документ у нього закінчується. В даному випадку зрозуміло, що людина виїжджає в Україну на тривалий період, до того ж сім’я планувала повернутися на батьківщину на постійне місце проживання в Азербайджан. Тому в даній ситуації, як правило, приймаються позитивні рішення», – розповів Кондрикінський.

«А бувають ситуації, коли люди намагаються ввести в оману або обманюють. Наприклад, вони пишуть причину – возз’єднання сім’ї, через 3 дня вони надсилають іншій документа – виклик на роботу і тощо. І якщо у тебе возз’єднання сім’ї, згідно із заявою, в Польщі, а робота в Німеччині, то потрібно вибирати першорядне. Або ж ви на роботу їсте, або до сім’ї», – додав він.

Кондрикінський підкреслив, що позиція «ДНР» щодо виїзду громадян на підконтрольну територію полягає в тому, що у них «повинні бути причини і їх обгрунтування». «Якщо немає причин і обґрунтування, то сидіть вдома», – зазначив він.

Також Кондрикінський пояснив, чому «ДНР» не випускає на підконтрольну Україні територію громадян, що мають довідку внутрішньо переміщеного особи (ВПЛ).

«Довідку переселенця спочатку ніхто не розглядав як документ-підстави для виїзду. Більш того, ми розуміємо, що люди, які отримують українські пенсії, всі мають такі довідки. У нас сотні тисяч таких людей. Відповідно, ми розуміємо, що люди повинні виїхати, зняти свої гроші і повернутися назад, тому що там проживати їм ніде», – сказав він.

При цьому співробітник штабу «Здоровое движение», вважає, що всі переселенці, які дійсно проживають на підконтрольній Україні території, вже найшли спосіб як виїхати і виїхали з «ДНР».

«Ну, а нашим громадянам потрібно потерпіти, потрібно почекати. Все-таки дім є дім. Коли будуть зняті карантинні заходи, то усі спокійно виїдуть, знімуть свої пенсії», – підсумував Кондрикінський.

Як повідомлялось, у «ДНР» відкриватимуть гуманітарний коридор на лінії розмежування через КПВВ «Оленівка» по понеділках і п’ятницях.

Нагадаємо:

  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • Правозахисник вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».