Білорусь передала Україні список затриманих бойовиків ПВК «Вагнер» – Кулеба

Новини
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Reuters

МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській територій.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 31 липня на онлайн-брифінгу, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Список затриманих Білоруссю громадян ми отримали і МЗС Білорусі звернувся до нас з проханням передати зазначений документ компетентним органам України для перевірки на предмет скоєння зазначеними особами злочинів в нашій державі та участі у військових діях», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що компетентні органи України вже активно працюють над цим питанням.

«Ми відразу передали список українським компетентним органам для вивчення … Що стосується кількості громадян України, можу сказати точно, що їх не семеро. Ми повинні перевірити весь список, тому що можуть бути різні ситуації. Наприклад, хтось при затриманні представив себе як громадянин України, а хтось як громадянин РФ, але це не виключає, що у цієї людини може бути паспорт України. Нагадаю, що відповідно до чинного законодавства України ми не визнаємо другого громадянства», – зазначив міністр.

При цьому він звернув увагу, що питання не тільки в тому, скільки серед затриманих громадян України, і хто вони.

«Питання ширше. Також, дійсно, дуже важливо встановити, хто з учасників цього списку брав участь у збройних діях на боці окупаційних сил, незаконних збройних формувань і, власне кажучи, чи причетні вони до скоєння тих чи інших злочинів», – підкреслив Кулеба.

Як повідомлялось, у МЗС України заявили, що питання щодо можливої екстрадиції затриманих в Білорусі бойовиків ПВК «Вагнер», які воювали проти України на Донбасі, будуть вирішуватися відповідними українськими правоохоронними та спеціальними органами.

Білорусь запропонувала Україні перевірити причетність затриманих 29 липня під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» до скоєння злочинів на українській території.

Нагадаємо:

  • 9 серпня 2020 року відбудуться вибори президента Білорусі. Виборча компанія супроводжується переслідуванням та недопущенням до участі у виборах опозиційних кандидатів. 24 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко попередив про можливість сценарію заворушень в Білорусі, до яких можуть бути залучені представники іноземних приватних військових компаній.
  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».