Представник Зеленського в Раді пояснив, чи можна вирішувати долю Криму і Донбасу на референдумі

Новини
Руслан Стефанчук, фото: ОП

Перший заступник голови Верховної Ради, представник президента в парламенті Руслан Стефанчук пояснив, чи можна винести питання про особливий статус Донбасу і долю Криму на всеукраїнський референдум.

В опублікованому інтерв’ю журналу «Фокус», відповідаючи на запитання, за яких умов доля Донбасу чи Криму може вирішуватися шляхом винесення питання про їх особливий статус на референдум, він сказав:

«На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке захоче український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А ще – питань податків, амністії та органів правопорядку, суду».

«Тобто про відокремлення територій йтися не може. Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання має бути чітким, а відповідь – або «так», або «ні», без варіантів», – додав він.

При цьому Стефанчук зазначив, що «якщо питання, що цікавлять народ, потребують внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться».

На запитання, чи може бути рішення народу за результатами референдуму консультативним, чи воно обов’язкове для виконання, перший віце-спікер зазначив, що референдуми є занадто дорогими, і для «консультації з народом досить соціологічних опитувань». «Ми ж створили формулу, за якою рішення народу обов’язкове для виконання органами державної влади», – наголосив він.

У грудні 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який подовжує до кінця 2020 року дію закону про особливий статус Донбасу.

12 грудня 2019 року Верховна Рада України на позачерговому засіданні внесла зміни до статті 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» щодо продовження терміну його дії на один рік – до 31 грудня 2020 року включно.

18 червня 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Згідно з законопроектом, всеукраїнський референдум за народною ініціативою оголошується на вимогу щонайменше 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу. Оголошує проведення референдуму президент своїм указом.
 
Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.
  • До 9 вересня громадяни України можуть змінити виборчу адресу онлайн для участі у голосуванні на місцевих виборах.