Тимошенко пропонувала Єрмаку зробити її главою замість Кучми на переговорах у Мінську – член делегації в ТКГ Гармаш

Новини
Фото: УП

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вела переговори з главою Офісу Зеленського Андрієм Єрмаком щодо її можливого включення до складу делегації України в ТКГ з питань Донбасу.

Про це написав у Facebook представник окремих районів Донецької області в делегації, журналіст Сергій Гармаш.

За словами Гармаша, під час зустрічі глава Офісу Президента Андрій Єрмак розповів про наміри Юлії Тимошенко, лідерки партії «Батьківщина», очолити делегацію замість другого президента України Леоніда Кучми. Після розмови про це Тимошенко, як зауважив Єрмак, не виходила на зв’язок.

«Єрмак розповів, як два тижні тому до нього приходила Юлія Володимирівна. З пропозицією зробити її главою делегації замість Кучми. Сказала, що в неї є план і вона підключить всі свої дипломатичні зв’язки, і в Росії, і на Заході. А потім зникла, так плану і не представивши…», – написав Гармаш.

Сергій Гармаш Фото: investigator.org.ua

Також журналіст зазначив, що 3 серпня Тимошенко ініціювала створення спеціальної парламентської місії щодо відновлення миру в Україні і повернення тимчасово окупованих територій.

Володимир Зеленський призначив першого президента України, 86-річного Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ). До цього часу її очолював другий президент України Леонід Кучма, якому 9 серпня виповниться 82 роки.

29 липня Зеленський повідомив, що на посаду керівника української делегації в ТКГ є декілька претендентів. Зокрема, це віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков та перший президент України Леонід Кравчук. Також ведуться переговори з іншими кандидатами на цю посаду.

Леонід Кравчук у 1990–1991 роках був головою Верховної Ради України. Після проголошення незалежності України Кравчук переміг на перших президентських виборах і з грудня 1991 до липеня 1994 року був першим президентом України.

Нагадаємо:

  • У серпні 2016 року Леонід Кравчук заявив, що Мінські угоди – це шлях в нікуди, вони відіграли свою роль і потрібно ініціювати двосторонні переговори з Росією з питання мирного врегулювання на Донбасі. Він зазначив, що Мінські угоди не можуть вирішити питання територіальної цілісності України, повернення Донбасу і Криму.
  • 2 жовтня 2018 року другий президент України та представник України у ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма завершив свою роботу на цій посаді. Його змінив Євген Марчук.
  • 3 червня 2019 року Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у ТКГ в Мінську.