У Криму витратять 25,5 млн рублів на штучні опади

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, квітень 2020 року Фото: RFE/RL

У Криму окупанти витратять 25 463 920,83 рублів на авіаційні роботи по штучному збільшенню опадів.

Відповідний тендер оголосив «Державний комітет по водному господарству і меліорації Криму». Дані опубліковані на російському сайті держзакупівель.

«Виконання експериментальних авіаційних робіт з активного впливу з метою штучного збільшення опадів для збільшення припливу води в водні об’єкти Республіки Крим», – зазначено в документах.

«Федеральна служба по гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища» в окупованому Криму розмістить на півострові «єдине в своєму роді повітряне судно, яке створено спеціально для збільшення кількості опадів». За даними кримського Гідрометцентру, в Криму запаси води у водосховищах природного стоку на початок літа складають 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн. куб. м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».