Держдеп США опублікував звіт про російську пропаганду

Новини
санкции

Державний департамент США опублікував 77 сторінок дослідження «Основи російської екосистеми дезінформації і пропаганди».

У звіті опублікували основні джерела та канали пропаганди, за допомогою яких РФ розповсюджує дезінформацію.

Йдеться про 5 стовпів російської пропаганди:

  • офіційні урядові ресурси РФ (пресслужби Кремля, урядові акаунти в соцмережах);
  • міжнародне теле- і радіомовлення за державний кошт (державні ЗМІ, міжнародні соціокультурні інститути);
  • розвиток проксі-ресурсів (мовні центри, поширення наративної інформації);
  • використання соцмереж як зброї;
  • дезінформація в кіберпросторі.

«Екосистема дезінформації і пропаганди Росії – це набір офіційних і проксі-ресурсів, каналів зв’язку і платформ, які Росія використовує, щоб створити і поширити помилкові наративи», – повідомляє УП.

Відзначається, що Кремль несе пряму відповідальність за розвиток цих платформ, зокрема, фінансує їх.

Звіт у Держдепі опублікували, щоб «підвищити обізнаність про загрозу, яка походить від дезінформації» і налагодити міжнародний діалог з іншими народами для протидії пропаганді РФ.

Велику увагу у звіті присвятили хвилі дезінформації проти України. Держдеп описує діяльність ресурсу News Front. Зокрема, російське МЗС реагувало, коли ресурс видаляли із різних соцмереж і платформ, а керівник сайту брав безпосередню участь в окупації Криму.

  • Відеосервіс Youtube, що належить корпорації Google, видалив акаунти і весь відеоконтент російського пропагандистського телеканалу «Крым 24», який веде мовлення на захоплених після окупації Криму Росією частотах української Державної телерадіокомпанії «Крим». Також Youtube видалив контент ресурсів Anna news і News Front, що ведуть російську пропаганду з тематики Донбасу.
  • Відеосервіс YouTube у зв’язку з порушенням американського законодавства про санкції і правил торгівлі заблокував акаунт онлайн-телеканалу «Царьград ТВ», що належить причетному до захоплення Криму Росією спонсору так званої «русской весны» на півострові і бойових дій на Сході України російському «православному олігархові» Костянтину Малофєєву, який з 2014 року перебуває під санкціями США.
  • Про роботу російської пропаганди в питанні легалізації анексії Криму дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана Асоціація друзів окупації Криму
  • Чому російські пропагандисти так намагаються всіх переконати, що «кримські санкції» нібито несерйозні, а важливі лише ті, які введені за Донбас – Юлія Каздобіна, засновниця ГО «Українська фундація безпекових студій» у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).