Глави МЗС Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматись від застосування сили до протестувальників

Новини
Фото: Сергей Гапон / AFP / Scanpix / LETA

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.

Про це йдеться в заяві глав МЗС Литви Лінаса Лінкявічюса, Польщі Яцека Чапутович і України Дмитра Кулеби, опублікованій на сайті українського зовнішньополітичного відомства.

«Як міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника, ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі. Повага до основних свобод та прав людини, включаючи демократію та верховенство права, є необхідною для подальшого розвитку незалежної та суверенної Білорусі, яку ми повністю підтримуємо», – йдеться в документі.

Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

«За потреби, ми відкриті до будь-якої допомоги у сприянні цьому діалогові. Благополуччя та процвітання Білорусі та її народу важливі для всієї Європи та особливо для нашого регіону. Усі ми зацікавлені у продовженні взаємовигідного діалогу, а також співпраці, заснованої на демократичних цінностях та орієнтованої на створення умов для спільного та стабільного майбутнього», – наголосили керівники МЗС Литви, Польщі та України.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,08% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 10,09%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».
  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.