Генпрокуратура України направила до Білорусі запити про видачу бойовиків ПВК «Вагнер», які воювали на Донбасі

Новини
Скріншот відесюжету телеканалу «Беларусь 1» Фото: Yuotube АТН: новости Беларуси и мира

Генпрокуратура України звернулась до Генеральної прокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», затриманих 29 липня правоохоронними органами Білорусі під Мінськом.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокуратури.

«Офіс Генерального прокурора 11 серпня 2020 року звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб, затриманих 29 липня 2020 року правоохоронними органами Білорусі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч.1 ст.258-3 КК України). Шевченківським районним судом Києва підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

«Слідством встановлено, що ці особи брали активну участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР»», – додали у відомстві.

31 липня на підставі клопотання Головного слідчого управління СБУ Офіс Генерального прокурора звернувся до Генпрокуратури Білорусі з листом про наміри запитувати екстрадицію цих осіб та клопотанням про взяття їх під варту до отримання запитів про видачу, відповідно до ст.61 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року.

6 серпня Генпрокурор Україна Ірина Венедіктова в телефонній розмові з Генеральним прокурором Республіки Білорусь Олександром Конюком також підтвердила намір запитувати видачу 28 осіб.

Питання щодо видачі запитуваних осіб вирішуватиметься компетентними органами Білорусі.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.