У Москві суд продовжив арешт кримчанину Івану Яцкіну ще на два місяці – Полозов

Новини
Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Лефортовський районний суд Москви 13 серпня продовжив ще на два місяці – до 16 жовтня – арешт мешканцю окупованого Криму Івану Яцкіну, якого ФСБ обвинувачує в «шпигунстві» на користь України.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Відбулося судове засідання Лефортовського районного суду Москви з розгляду клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою відносно українського політв’язня Івана Яцкіна … Рішення суду було прогнозованим. Термін утримання під вартою продовжений ще на 2 місяці до 16 жовтня 2020 року. Це рішення буде оскаржено до апеляційної інстанції», – написав Полозов.

Він зазначив, що за клопотанням слідчого засідання проходило в закритому режимі. У відкритій частині засідання і на оголошенні вступної та резолютивної частин судового рішення в залі суду був присутній консул України.

Полозову вдалося трохи поспілкуватися з Яцкіним, який йому повідомив, що отримав передачу, яку передала російська журналістка Вікторія Івлєва.

«Традиційно Іван Яцкін цікавився обміном. На жаль, нічого певного сказати йому не зміг. Це питання поки сильно провисає. Всього в Росії і окупованому Криму утримується 133 українських політв’язні. Іван Яцкін передає їм всім гарячий привіт і слова підтримки. Він вірить, що скоро всі українські політв’язні повернуться до своїх близьких!», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують  кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.
  • 10 червня Лефортовський районний суд Москви продовжив термін утримання під вартою Івану Яцкіну ще два місяці, до 16 серпня.