У Криму обсяг Чорноріченського водосховища, яке живить Севастополь, зменшився на 5,7 млн кубів

Новини
Чорноріченське водосховище, серпень 2020 року Фото: RFE/RL

В окупованому Криму обсяг води в Чорноріченському водосховищі, яке є основним джерелом води для Севастополя, станом на 12 серпня склав 24,4 мільйона кубометрів або близько 38% від проектного об’єму.

Про це агентству «РИА Новости Крым» повідомили в «департаменті міського господарства Севастополя».

На початку липня обсяг води у водосховищі становив 30,112 мільйона кубометрів. Таким чином, трохи менше, ніж за півтора місяці основне джерело води міста зменшилось на 5,7 мільйона кубометрів.

«При повній відсутності опадів і середньодобовій подачі в 170 тисяч кубометрів запасів води в Чорноріченському водосховищі вистачить до грудня 2020 року», – заявили в «департаменті міського господарства».

Як повідомлялось, російські вчені спрогнозували влітку 2020 року посуху і низькі рівні води у водосховищах і річках на території окупованого Криму.

В Криму річки Альма і Чорна знаходяться на межі пересихання: сильні дощі та зливи не сприяли поліпшенню гідрологічної обстановки в басейнах більшості річок.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».