Україна розірвала ще одну угоду з РФ через анексію Криму та війну на Донбасі

Новини
санкции

На позачерговому засіданні Кабінету міністрів України було прийнято рішення про припинення угоди між урядом України та урядом Росії про взаємне заснування торгових представництв, яке діяло з жовтня 1992 року.

Про це повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

«З огляду на російську агресію і окупацію Криму і відповідно сучасний стан українсько-російських відносин, ця угода (як і багато інших) втратила практичне значення і не відповідає національним інтересам України. Таке рішення є логічним і послідовним кроком українського уряду», – повідомила Джапарова.

Еміне Джапарова Фото: investigator.org.ua

1 квітня 2019 припинив дію Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

Нагадаємо:

  • 17 вересня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 «Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», яким Україна, згідно з пропозиціями МЗС, припиняє дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року. 19 вересня набуло чинності рішення РНБО від 6 вересня про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.
  • 21 вересня МЗС України направило ноту російській стороні про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. 24 вересня Росія одержала офіційну ноту від України про непродовження Договору про дружбу.
  • 27 вересня президент Петро Порошенко передав Генсеку ООН Антоніу Гуттерішу ноту щодо рішення України не продовжувати дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією.
  • 6 грудня Верховна Рада ухвалила закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ з 1 квітня 2019 року. 10 грудня президент Петро Порошенко підписав закон.