Незаконно стягнені за операції кошти повертатимуть пацієнтам – НСЗУ

Новини
Тетяна Бойко, директорка департаменту комунікацій НСЗУ, фото: investigator.org.ua

Національна служба здоров’я реагуватиме на скарги пацієнтів, з яких лікарні незаконно стягують кошти на проведення операцій за направленням, та звертатиметься до правоохоронців для усунення порушень.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила Тетяна Бойко, директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

У разі вимагання у лікарнях коштів за проведення операцій від пацієнтів, що мають  направлення, пацієнти можуть скаржитись на гарячу лінію служби здоров’я, зазначила Тетяна Бойко.

“Якщо така ситуація у пацієнта трапляється, то можна зайти на сайт НСЗУ і оформити там офіційну скаргу. На першому етапі ми пишемо офіційні запити до лікувального закладу, до органів місцевого самоврядування. Якщо обставини підтверджуються, ми маємо право звернутися до правоохоронних органів, щоб відпрацювати цю скаргу”, – пояснила директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

За її словами, поліція відкриває кримінальні провадження, а незаконно взяті кошти вдається повернути пацієнтам. 

“Вже 14 пакетів документів, що грунтуються на скаргах пацієнтів, подано до національної поліції. Більше ніж триста запитів пацієнтів ми направили до різних інстанцій. І в нас вже є приклади, коли було повернути кошти пацієнтам і коли було відкрито кримінальні справи проти лікувальних закладів”, – каже Тетяна Бойко.