Кримський політв’язень Амет Сулейманов потребує негайної заміни серцевого клапана: омбудсмен Лубінець звернувся до світової спільноти

Крим

Кримський політв’язень Амет Сулейманов потребує негайної заміни серцевого клапана і має низку важких хвороб. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликає світову спільноту застосувати всі наявні важелі впливу на РФ.

Лубінець нагадав, що російський суд знову відмовився звільнити незаконно засудженого на 12 років ув’язнення кримського політв’язня, громадянського журналіста Амета Сулейманова за станом здоров’я.

“І це попри те, що чоловік потребує негайної заміни серцевого клапана та має тяжкі хвороби, з якими його мають звільнити від покарання. Однак представник медико-санітарної частини ФСВП РФ вважає «ступінь захворювання ув’язненого — недостатньо тяжким”, – інформує Лубінець.

Водночас, за словами адвоката, стан Амета Сулейманова — несумісний з умовами утримання у в’язниці у Владимирі. За рік здоров’я кримського татарина суттєво погіршилось.

“Його турбують постійні задишка, біль у легенях, високий тиск і набряки ніг. Чоловік не отримує необхідного лікування. Медикаментів, які мають підтримувати стан хворого серця, йому не призначають. Крім того, суд проігнорував вимогу захисників надати результати аналізів, необхідні для встановлення достовірного діагнозу. Незалежні медзаклади рекомендують зробити Амету Сулейманову термінову операцію, інакше його життя — під загрозою”, – йдеться в повідомленні.

Лубінець наголосив, що ненадання належної медичної допомоги громадянам України, яких РФ незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер, відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до тортур і порушує невід’ємне право – на життя.

Торік у російських застінках померли двоє кримських політв’язнів — Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. Вони мали проблеми зі здоров’ям, проте допомоги так і не отримали.

“Звертаюсь до світової спільноти, міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу на РФ і відреагувати на ганебні факти порушення прав громадян України та вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян!”, – резюмував омбудсмен.

Нагадаємо:

  • 3 квітня 2019 року громадське об’єднання «Кримська солідарність» закликало українські, незалежні російські і міжнародні ЗМІ та правозахисні організації підтримати громадянських журналістів, які піддаються переслідуванням в окупованому Криму.
  • За п’ять років незаконної окупації Криму Росією українські правозахисні організації задокументували понад 300 випадків порушення свободи слова і прав журналістів на півострові.