В Херсоні суд заарештував затриману СБУ за підозрою у держзраді керівницю проросійської організації із заставою у 500 тисяч

Новини
Тетяна Кузьміч (справа) у Херсонському міськсуді Фото: favoritekherson.co

Херсонський міський суд заарештував до 9 жовтня затриману СБУ за підозрою у держзраді мешканку Херсона Тетяну Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти, з можливістю внесення застави у сумі понад 500 тис. грн.

Про це повідомила речниця прокуратури Херсонської області Анастасія Весіловська на своїй сторінці у Facebook.

«21.08.2020 підозрюваній обрано запобіжний захід (до 9 жовтня) у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 500 тисяч гривень», – написала Веселовська.

Прокуратура Херсонської області повідомила Кузміч про підозру у державній зраді за ч.1 ст.111 КК України.

За даними слідства, зазначили у відомстві, під час перебування на тимчасово окупованій території АР Крим Кузьміч була залучена представниками ФСБ РФ до шпигунської діяльності.

«Зокрема, починаючи з 2017 року вона передавала необхідні матеріали для проведення підривної роботи у регіоні та України загалом. У ході проведених обшуків за місцем її проживання правоохоронцями вилучено комп’ютерну техніку, за допомогою якої жінка здійснювала передачу даних, а також інші речі, що містять докази злочинної діяльності», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Фото: kherson.gp.gov.ua

За вчинені дії Кузьміч може загрожувати покарання у виді позбавлення волі строком від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Тетяна Кузьміч Фото: favoritekherson.co

Нагадаємо:

  • 20 серпня контррозвідники Служби безпеки України повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка  очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти. Про її  діяльність на гранти російських фондів Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні».