ФСБ розділила фігурантів сімферопольської «справи кримських мусульман» на п’ять груп – адвокат

Новини

ФСБ завершила досудове слідство у другій сімферопольській «справі кримських мусульман». Групу з 25 затриманих в окупованому Криму фігурантів справи розділили на п’ять груп по п’ять чоловік, ще четверо числяться в розшуку. Частина заарештованих у справі утримуються в Ростовській області РФ, частина – в Криму.

Про це повідомив адвокат Олексій Ладін громадському об’єднанню «Кримська солідарність», учасниками якого є більшість фігурантів справи.

За його словами, зараз у справі 55 томів, не рахуючи аудіо та відеоматеріалів і «одна кримінальна справа просто перетворилася на п’ять». При цьому зміст всіх справ абсолютно ідентичний. Це ускладнює всі судові процедури. Наприклад, не ясно, в якому статусі по відношенню один до одного будуть перебувати обвинувачені з різних п’ятірок.

«Це якась квазіюридична процедура, тому що згідно з обвинуваченням, їх простежується цілісна група з 29 осіб, четверо з яких знаходиться в розшуку. Слідство каже, що це не позначиться на всебічності та об’єктивності розгляду справи. Ми бачимо приклад «бахчисарайської вісімки», з якого ясно, що суд з труднощами перетравлює вісім чоловік», – сказав Ладін.

На його думку, всі п’ять процесів будуть ускладнені ще й тим, що ймовірно кожного свідка доведеться допитувати п’ять разів. У кожних свідченнях одного і того ж свідка можуть бути різночитання, а суду потім доведеться все це аналізувати. Поки складно уявити, як це все буде відбуватися на практиці, вважає Ладін.

З точкою зору адвоката згодна Халіде Бекірова, дружина одного з фігурантів справи Ремзі Бекірова.

«Швидше за все, це було зроблено через технічні проблеми. Група велика, адвокатів багато. Сам по собі процес вийде затяжний. Виходячи з цього, ми розуміємо, що поділ на «п’ятірки» направлений на те, щоб швидше прогнати судовий процес і дати всім фігурантам терміни. А також для того, щоб не було можливості координувати свої дії, щоб не було можливості погоджувати тактику захисту між усіма фігурантами справи», – зазначила Бекірова.

«Кримська солідарність» також опублікувала список п’ятірок:

Перша: Ремзі Бекіров, Різа Ізетов, Шабан Умеров, Раїм Айвазов, Фарход Базаров.

Друга: Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Яшар Муєдінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

Третя: Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Іззет Абдуллаєв, Меджіт Абдурахманов, Білял Аділов.

Четверта: Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Алім Карімов, Сейран Муртаза, Ерфан Османов.

П’ята: Аким Бекіров, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Ескендер Сулейманов, Асан Яніков.

У розшуку знаходяться: Едем Яячіков, Руслан Булгаков, Ельдар Ібрагімов, Руслан Заур.

Правозахисний центр «Меморіал» вважає всіх фігурантів справи політичними в’язнями.

Четверо фігурантів обвинувачуються за ч.1 ст.205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі), решта по ч.2 ст.205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі ). Всім фігурантам справи було також пред’явлено обвинувачення за ч.1 ст.30 та ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Фото: crimean-solidarity.org

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 28 березня 2019 року у російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.