Як проголосувати на місцевих виборах людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації

Новини

Експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА, підготували рекомендації про те, як проголосувати на місцевих виборах людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації.

«У 2019 році перед другим туром президентських виборів рекордна кількість людей тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси — 325 604 виборців. Але ця процедура стосується лише президентських та парламентських виборів, й лише голосування за списки партій на останніх.

1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Ці новації спільно з народними депутатами розробляли також експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА.

Тож, тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Ця процедура — довготривала, її не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання.

За офіційною статистикою мобільних всередині країни громадян на сьогодні більше 5 млн: 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб; більше 1 млн людей, які не мають зареєстрованого місця проживання; 3,3 млн так званих «трудових мігрантів», які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому», – пишуть експерти.

Змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами, аби проголосувати на місцевих виборах вже цієї осені, можна буде лише з 1 липня до 10 вересня включно.

З 24 липня жодних документів, що підтверджують місце фактичного проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.

5 простих кроків

Прийти до відділу ведення ДРВ
Подати заяву
Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси*
Перевірити себе в списку виборців
25 жовтня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю

  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.
  • До 9 вересня громадяни України можуть змінити виборчу адресу онлайн для участі у голосуванні на місцевих виборах.
  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.